Kulki mocy (energy balls) to mega pyszna i bardzo zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi klasyczne słodkości. W jej skład wchodzą same zdrowe składniki – daktyle, orzechy, masło orzechowe i ciemne kakao.
Po co komu gotowe batoniki ze sklepu z długim, skomplikowanym składem, kiedy można przygotować takie pyszne zdrowe słodycze w zaledwie 10 minut!
Kulki mocy – zdrowe słodycze
Niech wszystkie batoniki, wafelki i kupne słodkości się chowają! Te kulki mocy są sto razy lepsze niż cokolwiek, co znajdziecie w sklepie.
Intensywnie czekoladowe, super orzechowe o idealnie kremowej konsystencji z momentami chrupkości. I nie dość, że są przepyszne, to jeszcze zdrowe i dodają energii! Lepiej chyba nie można 😉
Kulki mocy mogą zastąpić deser, ale są też wartościową przekąską dla wszystkich uprawiających sport i dbających o aktywność fizyczną. Można je jeść przed treningiem – dodadzą wtedy energii, dzięki solidnej porcji węglowodanów – lub po treningu, kiedy mięśnie są jak gąbka i będą wdzięczne za energię z cukrów i siłę z protein, których również jest w energy balls dużo.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić kulki mocy?
Kulki mocy naprawdę mają same zalety. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Lista produktów potrzebnych do ich przygotowania to dosłownie 5 składników! Wystarczy wrzucić je wszystkie do blendera lub robota kuchennego, zmiksować, uformować i po godzinie w lodówce energy balls są gotowe do jedzenia. Tak, to jest takie proste 🙂
Energy balls – składniki
Daktyle – znakomite na trawienie
Te pyszne owoce, znane przede wszystkim w suszonej wersji, są prawdziwym zbawieniem dla układu trawiennego. Zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu regulują perystaltykę jelit i pozostawiają uczucie sytości na dłużej.
Daktyle ze względu na obecność tryptofanu polecane są też osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Ten aminokwas bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, która łagodzi dolegliwości związane z IBS.
Kakao – pokarm bogów
O właściwościach zdrowotnych kakao wiedzieli już Majowie i Aztekowie, którzy napój przyrządzany z wody dodatkiem kakao nazywali napojem bogów. Ziarna kakaowca i produkty z nich wytwarzane są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, m.in. polifenoli. Obniżają one ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, a także wspomagają sprawny przepływ krwi do mózgu, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty chronią też organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i walczą z panoszącymi się po naszych organizmach wolnymi rodnikami.
Masło orzechowe i orzechy – zdrowe tłuścioszki
Masło orzechowe, coraz częściej ze względu prawnych występujące też jako pasta orzechowa, to obłędnie kremowa masa, która powstaje ze zmielonych orzechów. W dobrej jakości maśle orzechowym skład powinien wyglądać tak: 100% orzechów. I tyle. Bo tak naprawdę nic tu więcej do szczęścia nie potrzeba.
W zależności od tego, z jakiego rodzaju orzechów przygotowuje się masło, zmienia się jego smak i konsystencja. Najpopularniejsze jest to z orzechów arachidowych, ale coraz częściej widać też masło migdałowe czy pistacjowe. Jednak pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, wszystkie masła są do siebie bardzo podobne – znajdziemy w nich dużo zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, co gwarantuje długotrwałe uczucie sytości.
Jak przechowywać kulki mocy?
Kulki mocy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 1 tydzień.
Sprawdź też inne fit przepisy:
Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem
Nocna owsianka czekoladowa z bananem
Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową
Kulki mocy, czyli energy balls z daktylami i migdałami
Składniki
- 250 g daktyli
- 100 g migdałów
- 2 łyżki masła orzechowego np. arachidowego albo migdałowego
- 1½ łyżki oleju kokosowego albo orzechowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
Kroki
- Włóż migdały do robota kuchennego lub blendera i rozdrobnij je.
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko pulsacyjnie (ciągłe miksowanie grozi przegrzaniem robota/blendera, bo masa jest bardzo gęsta!).
- Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przepis inspirowany przepisem Elli Woodward, znanej jako Deliciously Ella
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Są przepyszne i zdrowe bardzo zdrowe