Muffinki dyniowe z kruszonką

Muffinki dyniowe z kruszonką to przepyszne, puszyste i aromatyczne babeczki, idealne do jesiennej kawy.

Te delikatne i wilgotne muffiny są bardzo proste w przygotowaniu – idealnie nadają się na rodzinne pieczenie z najmłodszymi.

Jak się robi muffinki dyniowe z kruszonką?

Muffinki dyniowe to idealny jesienny deser. Są wilgotne, puszyste, z wyraźnym aromatem słodkiej dyni i korzennych przypraw oraz chrupiącą kruszonką.

Przygotowanie tych dyniowych babeczek jest bardzo proste – nie potrzeba nawet miksera! W misie umieszczamy najpierw mokre składniki i krótko mieszamy, dodajemy suche składniki, również krótko mieszamy, przekładamy do foremek i do piekarnika.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Szybkie muffinki dyniowe z kruszonką. Jakie przyprawy dodać?

Słodkie dyniowe ciasta i babeczki nie byłyby tak pyszne, gdyby nie zestaw korzennych przypraw. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków, znana też jako pumpkin spice (ang. przyprawa do dyni) sprawia, że te muffinki dyniowe z kruszonką smakują po prostu rewelacyjnie.

Korzenny aromat i dynia to połączenie idealne.

Jak przygotować puree z dyni?

Żeby przygotować te muffinki dyniowe z kruszonką potrzebujemy również puree z dyni. Zrobienie dyniowego puree to bardzo prosta sprawa, ale pamiętajcie, by doliczyć dodatkowe 40-60 minut, których będziecie potrzebować na upieczenie dyni.

Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut (w zależności od wielkości dyni).

Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry (niepotrzebne przy dyni hokkaido) i przekładamy do na sito, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przekładamy do blendera lub malaksera, kilka obrotów i puree gotowe!

Sprawdź też inne pomysły na proste ciasto na jesień:

Norweskie bułeczki cynamonowe

Sernik czekoladowy

Ciasto marchewkowe

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Muffinki dyniowe z kruszonką

Muffinki dyniowe z kruszonką

Muffinki dyniowe z kruszonką to idealny pomysł na deser do kawy. Te wilgotne i puszyste babeczki są też super proste w przygotowaniu.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 20 babeczek

Składniki 

Ciasto na muffinki dyniowe

  • 400 g puree z dyni
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 90 g mąki
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kroki

  • Przygotuj kruszonkę – wymieszaj krótko składniki na kruszonkę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    50 g masła, 90 g mąki, 90 g cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu
  • W misce wymieszaj krótko mokre składniki.
    400 g puree z dyni, 100 ml oleju rzepakowego, 2 jaja, 100 ml mleka
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników.
    100 g drobnego cukru do wypieków, 100 g cukru brązowego, 260 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 1½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
  • Rozłóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je w 2/3. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
  • Piecz dyniowe muffinki przez 20 minut, do suchego patyczka.

Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: babeczki, chałka z kruszonką, ciasto jesienne, ciasto na jesień, dynia, jesienne ciasto, muffinki, muffinki dyniowe, muffiny, puree z dyni

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl