Przygotuj kruszonkę - wymieszaj krótko składniki na kruszonkę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
50 g masła, 90 g mąki, 90 g cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu
W misce wymieszaj krótko mokre składniki.
400 g puree z dyni, 100 ml oleju rzepakowego, 2 jaja, 100 ml mleka
Dodaj suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników.
100 g drobnego cukru do wypieków, 100 g cukru brązowego, 260 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 1½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
Rozłóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je w 2/3. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
Piecz dyniowe muffinki przez 20 minut, do suchego patyczka.
Notes
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.