Wytrawne placki z serka wiejskiego z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego bardzo zdrowe – to idealne fit śniadanie czy lunch.
Placuszki są pełne białka, dzięki zawartości serka wiejskiego, oraz zdrowych węglowodanów pochodzących z pełnoziarnistej mąki i warzyw.
Wytrawne placki z serka wiejskiego – zdrowy pomysł na śniadanie
Uwielbiam jeść placki i pankejki na śniadanie. Przygotowuje je w różnych wersjach – ostatnio najczęściej na moim stole goszczą placki z mąki pełnoziarnistej z jogurtem greckim albo czekoladowe pancakes. Czasem jednak nie mam ochoty na słodkie śniadanie – wtedy te wytrawne placki z serka wiejskiego z serem, szynką i papryką sprawdzają się idealnie.
Te placki na słono to zdrowy pomysł na śniadanie dla małych i dużych. Są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Jest w nich pełno zdrowych dodatków – chuda wędlina, soczysta papryka, pełnoziarnista mąka i oczywiście pełen sycącego białka serek wiejski.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Serek wiejski – cenne źródło białka
Kto choć raz w życiu był na diecie i szukał produktów o wysokiej zawartości białka, ten na pewno trafił na ten produkt – w 1 opakowaniu klasycznego serka wiejskiego znajdziemy aż 20 g białka! Zawartość węglowodanów i tłuszczu jest natomiast proporcjonalnie niewielka, dlatego ten produkt jest cenionym produktem wśród osób dbających o wagę.
Dodatek serka wiejskiego w tych plackach na słono sprawia, że po takim śniadaniu przez długi czas pozostanie z wami uczucie sytości.
Sos jogurtowy z ziołami – pyszny dodatek
Te wytrawne placki z serka wiejskiego w sobie mają mnóstwo smaku – dba o to m.in. aromatyczny ser cheddar i dobrej jakości wędlina. Ale nie wyobrażam sobie jeść jakichkolwiek placków “na sucho” – sos musi być! 😉
Do tych placków przygotowuję lekki sos jogurtowy z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Nie zapominajcie o tym sosie, bo dodaje on mocne 10 punktów do smaku!
Sprawdź też inne pomysły na zdrowe śniadanie:
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii
Gofry wytrawne z dipem ziołowym
Nocna owsianka waniliowa z truskawkami
Wytrawne placki z serka wiejskiego
Składniki
Placki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 jajka
- 200 g serka wiejskiego
- 35 g sera cheddar
- 60 g wędliny (u mnie 4 duże plastry)
- 70 g papryki (ok. 1/2 papryki)
- sól, pieprz
Sos jogurtowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
Kroki
- Wszystkie składniki na sos – jogurt, majonez, posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie) umieść w słoiczku i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
- Paprykę i wędlinę pokrój w niedużą kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Włóż składniki do miski.60 g wędliny, 70 g papryki, 35 g sera cheddar
- Do tej samej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka, serek wiejski, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.200 g mąki pszennej razowej, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 3 jajka, 200 g serka wiejskiego, sól, pieprz
- Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Placuszki podawaj z sosem jogurtowym i ulubioną sałatą, np. rukolą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!