Tosty francuskie z chałki

Tosty francuskie to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie kilkudniowej chałki. Złocisty syrop klonowy, ciepła chałka i soczyste owoce sprawiają, że to idealne śniadanie na słodko.

tosty francuskie

Jakie są Wasze ulubione smaki dzieciństwa? Jednym z moich są właśnie tosty francuskie. Mama przygotowywała je z klasycznej bułki wrocławskiej, zawsze na słodko (tu nigdy na to nie narzekałam, w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych z cukrem) – z cukrem pudrem, z dżemem. Nie dość, że były pyszne, to jeszcze praktyczne – starsze pieczywo nigdy się nie marnowało.

tosty francuskie

Ostatnio upiekłam dwie duże chałki (przepis znajdziecie je tutaj – prosta domowa chałka). Przez pierwsze 3 dni były idealnie miękkie, ale czwartego dnia już czułam, że potrzeba im jakiegoś odświeżenia. Wtedy przypomniałam sobie o tym klasycznym smaku z lat dzieciństwa.

tosty francuskie

Tosty francuskie przygotowuje się je niezwykle szybko ze składników, które większość z Was zawsze ma w domu. Potrzeba bowiem kilka kromek pieczywa – może to być dowolny chleb, krojona bułka czy tak jak u mnie – chałka. Kromki namacza się w jajku wymieszanym z mlekiem i ewentualnie odrobiną cukru. Nie trzeba długo moczyć, by pieczywo się nie rozpadło, ale warto dać im kilka sekund, by tosty były puszyste i delikatne.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


tosty francuskie

Uwielbiam tosty smażone na maśle – są wtedy cudownie chrupkie na zewnątrz, ale idealnie miękkie w środku. Mają też piękny, apetyczny złoty kolor. Polecam Wam zwłaszcza smażenie na maśle klarowanym. Ma ono wyższą temperaturę palenia i dzięki temu kromki pozostaną pięknie rumiane, a nie spalone przez wysoką temperaturę tłuszczu. Nie jestem natomiast fanką smażenia tostów na olejach roślinnych – mam wrażenie, że nigdy nie osiągam tego samego smaku, co w przypadku wspomnianego masła klarowanego.

tosty francuskie

Ostatnio szalenie posmakowały mi tosty francuskie słodzone syropem klonowym. Jest coś w jego ciemnozłotym kolorze i charakterystycznym smaku, co świetnie pasuje, zwłaszcza do wersji z chałką. To po prostu gra. Oczywiście, kiedy tylko mogę dodaję też owoce, które sprawiają, że całość nie jest tylko słodkością, tylko dostaje odświeżającej kontry.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na wypieki znajdziesz w zakładce WYPIEKI.


tosty francuskie

Tosty francuskie z chałką

Wspaniały pomysł na pyszne wykorzystanie kilkudniowej chałki. Tosty są idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a dodatek syropu klonowego i owoców wynosi je na wyższy level śniadań i deserów.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 6 kromek

Składniki 

  • 6 kromek chałki
  • 1 duże jajko
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • syrop klonowy
  • owoce

Kroki

  • Ukrój 6 kromek chałki o grubości ok. 2 cm.
  • W głębokim talerzu rozbij jajko, roztrzep lekko widelcem. Dodaj mleko i ponownie roztrzep, aż powstanie jednolita masa.
  • Namocz przez kilka sekund z obu stron kromki chałki w jajku z mlekiem.
  • Rozgrzej masło na patelni i zmniejsz ogień.
  • Wykładaj namoczoną chałkę na patelnię. Smaż z obu stron do zrumienienia
  • Podawaj polane syropem klonowym z dodatkiem ulubionych owoców.
    tosty

Wskazówki

  • Jeśli nie lubisz syropu klonowego, możesz posłodzić tosty miodem albo cukrem pudrem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: chałka, pieczywo, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, tosty, tosty francuskie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl