Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego zdrowe – pełne białka i zdrowych węglowodanów pochodzących z pełnoziarnistej mąki.

Proteinowe placuszki śniadaniowe, czyli śniadanie pełne zdrowia
Uwielbiam jeść placki i pankejki na śniadanie. Przygotowuje je w różnych wersjach – ostatnio najczęściej na moim stole goszczą placki z mąki pełnoziarnistej z jogurtem greckim albo czekoladowe pancakes. Czasem jednak nie mam ochoty na słodkie śniadanie – wtedy te proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką sprawdzają się idealnie.

Te placki to zdrowy pomysł na śniadanie dla małych i dużych. Są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Jest w nich pełno zdrowych dodatków – chuda wędlina, soczysta papryka, pełnoziarnista mąka i jeszcze jeden zaskakujący, ale super zdrowy składnik. Jaki? 🙂
Serek wiejski – cenne źródło białka
Tym zaskoczeniem jest właśnie znany i lubiany serek wiejski. Kto choć raz szukał produktów o wysokiej zawartości białka, ten na pewno trafił na ten produkt – w 1 opakowaniu klasycznego serka wiejskiego znajdziemy aż 20 g białka! To naprawdę dużo! Zawartość węglowodanów i tłuszczu jest natomiast proporcjonalnie niewielka, dlatego serek wiejski jest cenionym produktem wśród osób dbających o wagę.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Dodatek serka wiejskiego w tych placuszkach proteinowych sprawia, że jeszcze dłużej będziecie najedzeni po śniadaniu.
Sos jogurtowy z ziołami
Te proteinowe placuszki same w sobie mają mnóstwo smaku – dba o to m.in. aromatyczny ser cheddar i dobrej jakości wędlina. Ale nie wyobrażam sobie jeść placków “na sucho” – sosik musi być! 😉 Do tych placków przygotowuję lekki sos jogurtowy z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Nie zapominajcie o tym sosie, bo dodaje on mocne 10 punktów do smaku!

Placuszki proteinowe – najważniejsze składniki
Mąka pełnoziarnista. Żeby placki były jak najzdrowsze i najbardziej sycące, warto wykorzystać ulubioną mąkę pełnoziarnistą. Najbardziej polecam mąkę pszenną razową albo mąkę orkiszową.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE
Jajka. Dzięki jajkom placuszki mają odpowiednią konsystencję i są bogatsze w składniki odżywcze. Zachęcam Was do kupowania jajek z wolnego wybiegu albo chowu ekologicznego.
Cheddar. Jeden z moich ulubionych serów do nadawania wyrazistego smaku potrawom. W sklepach możecie zauważyć, że cheddar ma różne oznaczenia, które oznaczają czas dojrzewania. Najczęściej spotykane to mild – 3-6 miesięcy, mature – 12 miesięcy i vintage – minimum 18 miesięcy. Im dłużej dojrzewający ser, tym bogatszy i bardziej wyrazisty smak. Wybierajcie więc rodzaj sera w zależności od tego, jak mocny smak lubicie.
Wędlina. Odkąd kilka lat temu zaczęłam dokładnie czytać etykiety, teraz kupuję tylko 2-3 sprawdzone rodzaje wędlin. Dlaczego? Bo w 95% produktów wędliniarskich można znaleźć całą tablicę Mendelejewa. Stabilizatory, substancje zagęszczające, wzmacniacze smaku, konserwanty, a zawartość mięsa nie przekracza często 70%. Dlatego polecam Wam zrobić przegląd składów kupowanych wędlin i wybrać tylko te, w składzie których jest mięso i naturalne przyprawy. Wiem, że ceny takich produktów są zdecydowanie wyższe, ale Wasze organizmy będą Wam wdzięczne.

Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką
Składniki
Placki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 jajka
- 200 g serka wiejskiego
- 35 g sera cheddar
- 60 g wędliny (u mnie 4 duże plastry)
- 70 g papryki (ok. 1/2 papryki)
- sól, pieprz
Sos jogurtowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
Kroki
- Wszystkie składniki na sos – jogurt, majonez, posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie) umieść w słoiczku i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Paprykę i wędlinę pokrój w niedużą kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Włóż składniki do miski.
- Do tej samej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka, serek wiejski, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Placuszki podawaj z sosem jogurtowym i ulubioną sałatą, np. rukolą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!