Tarta z cukinią to efekt eksperymentowania z przepisami na jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo lubię cukinię za to, że można ją wykorzystać na setki sposobów i zawsze z pysznym efektem. Ta tarta jest tego potwierdzeniem.
Prosta tarta z cukinią
Ta tarta z cukinią to prawdopodobnie 7186. przepis na cukinię, który wypróbowuję. Gdy tylko nadchodzi sezon i cukinia jest w podobnej cenie co ziemniaki, gości w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję ją jako dodatek do frittaty, pizzy, curry czy sosu do makaronu.
Często ją też faszeruję (sprawdźcie przepis – Faszerowana cukinia z indykiem i warzywami) czy w moich ulubiony plackach (przepis znajdziecie tutaj – Placki z cukinii z sosem jogurtowym). To niezwykle wygodne warzywo, bo pysznie smakuje ze znaczną większością przypraw i dodatków, więc pojawia się w kuchni włoskiej, tajskiej czy francuskiej.
Po ostatniej porcji placków została w mojej lodówce jedna, samotna, duża cukinia. A że gdzieś na półce nad nią zauważyłam solidny kawałek chedddara, postanowiłam coś z tych dwóch składników stworzyć. Efektem moich kombinacji jest ta pyszna, delikatna, chrupiąca tarta.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić tartę z cukinią?
Jako bazę wykorzystałam ciasto kruche z przepisu na tartę z botwinką i fetą. Jest elastyczne podczas wyrabiania i idealnie kruche po upieczeniu. Wiem, że wiele osób polega na gotowych spodach do tarty, ale naprawdę polecam Wam poświęcić nieco więcej czasu i przygotować ciasto samemu, bo różnica w smaku jest ogromna!
Ponadto gotowe spody w znacznej większości mają nieciekawe i niepotrzebne dodatki, jak olej palmowy czy glukoza, które ani nie mają w sobie walorów smakowych (wręcz przeciwnie), ani odżywczych.
W tarcie pojawia się jeden z moich ulubionych serów, czyli cheddar. Ze względu na swój wyrazisty, mocny smak idealnie pasuje do delikatnej cukinii. Jeżeli nie jesteście fanami cheddara, możecie użyć tu tak naprawdę dowolnego twardego sera o intensywnym smaku. Bardzo dobrze pasowałby parmezan bądź ostrzejszy pecorino romano.
W przeciwieństwie do przepisu na placki, tu nie musimy specjalnie przygotowywać cukinii. Nie ma długiego odsączania i mocnego wyciskania wody. Sprawa jest znacznie prostsza – pokrojoną w plastry cukinię dusimy kilka minut na patelni, dzięki czemu będzie smaczniejsza, a przy okazji odparuje z niej nadmiar wody.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na tarty:
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem
Tarta z cukinią
Sprzęt
- Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)
- 1 jajko
Nadzienie
- 500 g cukinii
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże jaja
- 200 ml śmietany 30%
- 75 g sera (u mnie cheddar z dodatkiem pecorino romano)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
Kroki
- Składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolitą masę w malakserze albo na stolnicy. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj okrągły placek i przełóż do formy na tartę. Dociśnij boki i ponakłuwaj spód widelcem. Przełóż do lodówki na 15 minut.
- Po tym czasie wstaw ciasto wyłożone papierem i grochem lub kulkami obciążającymi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój cukinię na plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowanego i dorzuć warzywa. Zmniejsz ogień i duś ok. 6 minut.
- W misce wymieszaj dokładnie jaja, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Do oddzielnej miseczki zetrzyj sery.
- Wymij tartę z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki. Wyłóż na ciasto cukinię, wysyp ser i zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
W przepisie na ciasto/spód brakuje wpisanego jajka. Jest ono na zdjęciu, jest także w przepisie na polecaną tartę z botwinki, ale tutaj w przepisie gdzieś umknęło.
Już poprawione! Dziękuję za czujne oko 🙂