Tarta z cukinią – prosta i pyszna

Tarta z cukinią to efekt eksperymentowania z przepisami na jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo lubię cukinię za to, że można ją wykorzystać na setki sposobów i zawsze z pysznym efektem. Ta tarta jest tego potwierdzeniem.

Prosta tarta z cukinią

Ta tarta z cukinią to prawdopodobnie 7186. przepis na cukinię, który wypróbowuję. Gdy tylko nadchodzi sezon i cukinia jest w podobnej cenie co ziemniaki, gości w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję ją jako dodatek do frittaty, pizzy, curry czy sosu do makaronu.

Często ją też faszeruję (sprawdźcie przepis – Faszerowana cukinia z indykiem i warzywami) czy w moich ulubiony plackach (przepis znajdziecie tutaj – Placki z cukinii z sosem jogurtowym). To niezwykle wygodne warzywo, bo pysznie smakuje ze znaczną większością przypraw i dodatków, więc pojawia się w kuchni włoskiej, tajskiej czy francuskiej.

Po ostatniej porcji placków została w mojej lodówce jedna, samotna, duża cukinia. A że gdzieś na półce nad nią zauważyłam solidny kawałek chedddara, postanowiłam coś z tych dwóch składników stworzyć. Efektem moich kombinacji jest ta pyszna, delikatna, chrupiąca tarta.

tarta z cukinią

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić tartę z cukinią?

Jako bazę wykorzystałam ciasto kruche z przepisu na tartę z botwinką i fetą. Jest elastyczne podczas wyrabiania i idealnie kruche po upieczeniu. Wiem, że wiele osób polega na gotowych spodach do tarty, ale naprawdę polecam Wam poświęcić nieco więcej czasu i przygotować ciasto samemu, bo różnica w smaku jest ogromna!

Ponadto gotowe spody w znacznej większości mają nieciekawe i niepotrzebne dodatki, jak olej palmowy czy glukoza, które ani nie mają w sobie walorów smakowych (wręcz przeciwnie), ani odżywczych.

W tarcie pojawia się jeden z moich ulubionych serów, czyli cheddar. Ze względu na swój wyrazisty, mocny smak idealnie pasuje do delikatnej cukinii. Jeżeli nie jesteście fanami cheddara, możecie użyć tu tak naprawdę dowolnego twardego sera o intensywnym smaku. Bardzo dobrze pasowałby parmezan bądź ostrzejszy pecorino romano.

W przeciwieństwie do przepisu na placki, tu nie musimy specjalnie przygotowywać cukinii. Nie ma długiego odsączania i mocnego wyciskania wody. Sprawa jest znacznie prostsza – pokrojoną w plastry cukinię dusimy kilka minut na patelni, dzięki czemu będzie smaczniejsza, a przy okazji odparuje z niej nadmiar wody.

tarta z cukinią

Sprawdź też inne pyszne przepisy na tarty:

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Tarta ze szparagami i serem

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Tarta z kurkami

tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Bardzo prosta, ale jakże pyszna tarta z cukinią z dodatkiem sera cheddar. Idealna do lunchboxa czy na kolację
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 40 min.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 min.
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki 

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 500 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże jaja
  • 200 ml śmietany 30%
  • 75 g sera (u mnie cheddar z dodatkiem pecorino romano)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Kroki

  • Składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolitą masę w malakserze albo na stolnicy. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj okrągły placek i przełóż do formy na tartę. Dociśnij boki i ponakłuwaj spód widelcem. Przełóż do lodówki na 15 minut.
  • Po tym czasie wstaw ciasto wyłożone papierem i grochem lub kulkami obciążającymi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój cukinię na plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowanego i dorzuć warzywa. Zmniejsz ogień i duś ok. 6 minut.
  • W misce wymieszaj dokładnie jaja, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Do oddzielnej miseczki zetrzyj sery.
  • Wymij tartę z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki. Wyłóż na ciasto cukinię, wysyp ser i zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska, wegetariańska
Słowo kluczowe: cukinia, tarta, tarta wegetariańska, tarta z cukinią, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. W przepisie na ciasto/spód brakuje wpisanego jajka. Jest ono na zdjęciu, jest także w przepisie na polecaną tartę z botwinki, ale tutaj w przepisie gdzieś umknęło.

    1. Aga Author says:

      Już poprawione! Dziękuję za czujne oko 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl