Bardzo prosta, ale jakże pyszna tarta z cukinią z dodatkiem sera cheddar. Idealna do lunchboxa czy na kolację
Servings 8porcji
Czas przygotowania 1 hourgodz.
Czas gotowania 40 min.min.
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.40 min.min.
Sprzęt
Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto
200gmąki pszennej
100gmasła
⅓łyżeczkisoli
1łyżkalodowatej wody(opcjonalnie)
1jajko
Nadzienie
500gcukinii
1dużacebula
1ząbekczosnku
3dużejaja
200ml śmietany 30%
75gsera(u mnie cheddar z dodatkiem pecorino romano)
1łyżeczkasuszonego oregano
sól, pieprz
1łyżkamasła klarowanego
Kroki
Składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolitą masę w malakserze albo na stolnicy. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj okrągły placek i przełóż do formy na tartę. Dociśnij boki i ponakłuwaj spód widelcem. Przełóż do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wstaw ciasto wyłożone papierem i grochem lub kulkami obciążającymi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój cukinię na plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowanego i dorzuć warzywa. Zmniejsz ogień i duś ok. 6 minut.
W misce wymieszaj dokładnie jaja, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Do oddzielnej miseczki zetrzyj sery.
Wymij tartę z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki. Wyłóż na ciasto cukinię, wysyp ser i zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut.