Ta orzeźwiająca sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą to idealny posiłek na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się jako pomysł do lunchboxa do pracy, lekki obiad czy sycąca kolacja.
Wszystkie składniki sałatki łączy w całość cytrusowy winegret z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.
Szybka sałatka z burakiem na kolację
W letnie dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiające sałatki. Jeśli się zgadzasz, to koniecznie spróbuj przepisu na pyszną sałatkę z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą.
Nieoczywiste połączenie buraczków, kojarzonych głównie z zimową porą, oraz słodkich pomarańczy świetnie się sprawdza. Feta i soczewica zapewniają natomiast solidną dawkę białka i błonnika, dzięki czemu sałatka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i sycąca.
ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą
Przygotowanie sałatki z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą możesz rozłożyć sobie na dwa dni. Jeśli przykładowo chcesz zabrać tę sałatkę do pracy, wieczór wcześniej umieść wszystkie składniki na winegret w słoiczku, ugotuj soczewicę i upiecz buraki.
Następnego dnia rano włóż soczewicę do miski razem z pokrojonymi buraczkami, dodaj pokrojone pomarańcze i ser feta. Sosem polej sałatkę tuż przed samym jedzeniem (pamięta, by dobrze wstrząsnąć słoiczek, by składniki winegretu mogły się połączyć i utworzyć orzeźwiający sos).
Sprawdź też inne pomysły na lekkie i pyszne sałatki:
Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym
Sałatka z fetą, ciecierzycą batatami z sosem z tahini
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem
Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą
Składniki
Sałatka
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 buraki
- 200 g sera feta
- 2 pomarańcze
- 1 sałata rzymska
Pomarańczowy winegret
- 2 łyżki octu jabłkowego
- ¼ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- ¼ szklanki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Buraki obierz, zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 60 minut w piekarniku. Gdy ostygną, pokrój je w plastry.
- Soczewicę ugotuj i odstaw do ostygnięcia.
- W słoiczku wymieszaj wszystkie składniki na winegret.
- Na talerzu ułóż porwane liście sałaty, dodaj soczewicę, buraki, pomarańcze. Posyp pokruszoną fetą i polej dressingiem.
- Podawaj solo lub ze świeżą bagietką.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Świetne