Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii to idealny pomysł na zdrowe śniadanie.

Cienko pokrojona cukinia tworzy soczyste, lekko chrupiące koszyczki, które wypełniamy jajkiem sadzonym o perfekcyjnie płynnym żółtku. Palce lizać!

Jak zrobić jajka sadzone w gniazdach z cukinii?

To piękne i efektowne śniadanie jest mega proste do przygotowania. Wystarczą tylko 3 składniki!

Żeby zrobić jajka sadzone w cukinii będziecie potrzebować:

  • Jajka – najlepiej od szczęśliwej kurki, czyli z wolnego wybiegu lub ekologiczne,
  • Cukinię – mniejsze sztuki będą smaczniejsze i mniej wodniste,
  • Tłuszcz do smażenia – ja zazwyczaj wybieram masło klarowane, bo najbardziej odpowiada mi jego smak, ale możecie je przygotować też z dowolnym olejem roślinnym.
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jajka w cukinii. Cukinia czy kabaczek?

Jeśli regularnie wpadacie na bloga, zapewne zauważyliście, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Przygotowuję z niej nie tylko te jajka sadzone w gniazdach z cukinii, ale też pyszne tarty, jak ta pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim, regularnie na moim stole pojawiają się też placki z cukinii i jeden ze smaków dzieciństwa, czyli leczo.

Jaka jest jednak odpowiedź, na pytanie, które często się pojawia w kulinarnych rozmowach: czy cukinia to to samo, co kabaczek?

Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

Sprawdź też inne pomysły na pyszne śniadania:

Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem

Puszyste placki z ricottą

Nocna owsianka czekoladowa z bananem

Dutch baby

Menemen – turecka jajecznica

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii

Jajka sadzone w gniazdach z cukinii to przepyszny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie lub leniwy, weekendowy brunch.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 4 duże jajka
  • 1 cukinia ok. 300 g
  • płatki chili do posypania
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Cukinię umyj, odkrój końcówki i zetrzyj obieraczką julienne.
  • Na rozgrzanej patelni rozgrzej nieco masła klarowanego i dodaj cukinię. Posyp solą, pieprzem i smaż przez 1-2 minuty, aż delikatnie zmięknie.
  • Za pomocą szpatułki kuchennej uformuj z cukinii 4 gniazdka. Wbij w nie jajka, posyp solą i pieprzem.
  • Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż białko się zetnie, ale środek pozostanie płynny.
  • Przełóż gniazda na talerze i posyp płatkami chili.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cukinia, drugie śniadanie, fit śniadanie, jaja, jajka, jajka sadzone, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadanie z jajkami, zdrowe śniadanie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl