Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière

Bomboloni alla crema to pyszne włoskie pączki wypełnione waniliowym crème pâtissière, czyli klasycznym kremem cukierniczym. Te pączki są niesamowicie puszyste, mięciutkie i sprężyste.

Tradycyjnie obtacza się je jeszcze ciepłe w drobnym cukrze. Natomiast przy nadziewaniu nie zapomnijcie zostawić charakterystycznego kleksa z kremu, który będzie sugerował, jak pełne waniliowej pyszności jest to wspaniałe bomboloni.

Bomboloni. Puszyste pączki z kremem waniliowym prosto z Włoch

Niby pączek to pączek, a pod każdą szerokością geograficzną wygląda nieco inaczej. Niemieckie Berliner, austriackie krapfen, fińskie munkki, holenderskie oliebollen czy słynne amerykańskie donuts (donaty) – ile krajów tych okołopączkowych słodkości. Dziś chcę Wam przedstawić bliżej włoskie bomboloni.

Bomboloni mają swoje korzenie w Toskanii, ale są popularne w całym kraju. Te pączki są niezwykle puszyste i sprężyste, tradycyjnie obtoczone w drobnym cukrze. Najpopularniejszym rodzajem tych pączków, który można kupić w prawie każdej kawiarni czy cukierni, są puszyste bomboloni alla crema, czyli pączki z waniliowym kremem pâtissière.

Bomboloni włoskie pączki z kremem patisierre

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pączki z kremem pâtissière. Jak zrobić krem do pączków?

Tradycyjne polskie pączki nadziewane są konfiturą z róży, natomiast Włosi upodobali sobie klasyczny crème pâtissière jako nadzienie. Jak zrobić krem do pączków?

Zrobienie kremu cukierniczego, nazywanego też kremem budyniowym, do bomboloni alla crema nie jest na szczęście trudnym zadaniem. Wymaga tylko odpowiedniej organizacji i pilnowania kolejności poszczególnych kroków. Do przygotowania kremu będziecie potrzebowali:

  • żółtek,
  • mleka (najlepiej pełnotłustego),
  • drobnego cukru do wypieków,
  • wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • i mąki pszennej.

Od dawna przygotowuję creme pâtissière według receptury francuskiego szefa kuchni Michela Roux. Jego nazwisko możecie kojarzyć z przepisu na luksusowe, najlepsze naleśniki na świecie.

W podstawowej wersji przepisu nie ma masła, dzięki czemu krem ma konsystencję delikatnego, aksamitnego budyniu i jest idealny do nadziewania pączków, tart czy ptysi. Jeśli chcielibyście go zagęścić i nadać mu konsystencję sztywniejszej masy, do gotowego kremu należałoby dodać miękkie, utarte na puch masło i dobrze wymieszać.

Bomboloni włoskie pączki z kremem patisierre

Bomboloni. Jak zrobić pyszne i puszyste pączki z kremem?

Bomboloni, podobnie jak tradycyjne polskie pączki, przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Warto więc pamiętać o najważniejszych zasadach, dzięki którym zrobicie idealne ciasto drożdżowe.

Pełen pakiet wskazówek znajdziecie w moim poradniku na temat wypieków drożdżowych, ale poniżej podrzucam Wam 3 najważniejsze zasady, dzięki którym Wasze pączki z kremem pâtissière wyjdą perfekcyjnie:

Składniki w temperaturze pokojowej. To kluczowa zasada podczas przygotowania ciasta drożdżowego. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na min. 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta.

Cierpliwe zagniatanie. Żeby gluten mógł wykonać swoją robotę, najpierw my musimy zrobić swoją. Puszyste, sprężyste, miękkie ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy dobrze je zagnieciemy. Mikserem planetarnym zagniatam drożdżowe zazwyczaj ok. 10 minut (ciasta z mocniejszą mąką, jak to ciasto na bomboloni, nawet 15 minut).

Spokojne wyrastanie. Ciasto drożdżowe, tak jak to ciasto na pączki bomboloni, powinno wyrastać w ciepłym miejscu, bez przeciągów, aż podwoi swoją objętość. To oznacza, że jeśli w przepisie podane jest 1 1/2h na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej objętości, zostaw je na dodatkowe 15-20 minut. Tak może się zdarzyć zwłaszcza przy użyciu suchych drożdży – ciasto przygotowane na ich bazie zawsze potrzebuje nieco więcej czasu na pełne wyrośnięcie w porównaniu z tym przygotowywanym z dodatkiem świeżych drożdży.

Bomboloni włoskie pączki z kremem patisierre

Sprawdź też inne pyszne przepisy na tłusty czwartek i karnawał:

Pączki tradycyjne

Mini pączki z serka homogenizowanego

Faworki

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Ciasto rafello bez pieczenia

Ciasto 3 bit

Bomboloni włoskie pączki z kremem patisierre

Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière

Bomboloni alla crema to puszyste pączki z kremem waniliowym rodem z Włoch. Te pyszne pączki są tradycyjnie obtaczane w drobnym cukrze i nadziane kremem pâtissière.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 4 godziny
Porcje: 20 pączków

Składniki 

Ciasto na pączki

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 3 jaja
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 80 g cukru
  • 120 ml mleka lekko ciepłego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 10 g drożdży suszonych lub 25 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Krem pâtissière

  • 6 żółtek
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • W misie miksera wymieszaj mąki, cukier i drożdże (ze świeżymi przygotuj rozczyn*).
  • Dodaj miękkie kostki masła, jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Zagnieć do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w mikserze planetarnym powinno to zająć 10-15 minut).
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1½-2h (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • W międzyczasie przygotuj krem pâtissière.

Krem pâtissière

  • W misce umieść żółtka i 1/3 cukru. Utrzyj je na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodaj mąkę i utrzyj wszystko na jednolitą masę.
  • W garnku podgrzej mleko z pozostałym cukrem i rozciętą wzdłuż laską wanilii lub ekstraktem waniliowym.
  • Gdy tylko mleko zacznie się gotować, dodawaj je powolnym strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach.
  • Przełóż całą masę do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając przez ok 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje.
  • Krem przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą, do wystudzenia. Pamiętaj, by nie mieszać kremu podczas studzenia.

Formowanie pączków

  • Gdy ciasto na pączki podwoi już swoją objętość, przełóż je na stolnicę i zagnieć przez chwilę.
  • Następnie podziel ciasto na kęsy o wadze ok. 50 g (powinno wyjść 20 sztuk), uformuj z nich równe kulki i przełóż na posypaną mąką stolnicę lub deskę.
  • Przykryj pączki lnianą ściereczką na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Smażenie pączków

  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i rozgrzej go do temperatury 170 stopni.
  • Smaż pączki przez ok. 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu przekładaj je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Dekoracja i nadziewanie

  • Jeszcze ciepłe obtocz w drobnym cukrze i nadziewaj kremem waniliowym za pomocą szprycy cukierniczej.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • *Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: bomboloni, ciasto na karnawał, pączki, pączki domowe, pączki z kremem, pączki z kremem budyniowym, pączki z kremem patisierre, pączki z kremem waniliowym, przepisy na karnwał, włoskie pączki

Inspiracja przepisu: Inside The Rustic Kitchen

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl