Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem to pyszny pomysł na śniadanie, zdrowy lunch do pracy czy lekką kolację. Sam placek orkiszowy możecie upiec dzień wcześniej, a dopiero w dniu podania ubrać go w dodatki.

Focaccia – pyszny włoski chlebek

Focaccia (orkiszowa, pszenna) to rodzaj włoskiego chlebka, który najczęściej podaje się jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Sposób przygotowania ciasta na focaccię jest zbliżony do ciasta na pizzę, różnice widać natomiast w sposobie wyrastania i wypiekania. Chlebek pozostawia się do wyrośnięcia przed pieczeniem, natomiast pizzę wstawiamy od razu do mocno rozgrzanego pieca. Dzięki temu focaccia jest bardziej puszysta.

Temperatura pieczenia w przypadku tego włoskiego chlebka jest też niższa niż w przypadku pizzy.

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Orkiszowa focaccia – zdrowsza wersja włoskiej przekąski

Tradycyjnie najpopularniejszy rodzaj tego włoskiego chlebka przygotowuje się z pszennej mąki chlebowej. W niektórych wariantach pojawia się też mąka kukurydziana lub mąką z ciecierzycy.

Ja polecam Wam natomiast jedną z najzdrowszych wersji, czyli orkiszową focaccię.

Mąka orkiszowa to prawdziwa kopalnia zdrowia – zawiera zdecydowanie więcej magnezu i białka niż zwykła, jasna mąka pszenna. Oprócz tego zawiera też wyjątkową substancję – rodanit – która uznawana jest za naturalny antybiotyk i ma fantastyczny wpływ na nasz układ odpornościowy.

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem – na śniadanie i kolację

Orkiszowa focaccia ma pyszny, lekko orzechowy posmak i aż prosi o różnorodne zdrowe dodatki. Dlatego polecam Wam ją w wersji z dobrym, polskim twarogiem (można zastąpić kremowym serkiem kanapkowym), aromatycznym wędzonym łososiem, dodającym świeżości ogórkiem i dużą ilością ulubionej zieleniny.

Tak przygotowany włoski chlebek w zdrowszym wydaniu to świetny pomysł na śniadanie, lunch do pracy, piknik czy na kolację ze znajomymi.

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Sprawdź też inne pomysły na wytrawne wypieki:

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem to pyszny pomysł na śniadanie. Klasyczny włoski chlebek w zdrowszym wydaniu z dodatkiem polskiego twarogu i wędzonego łososia świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy jako przekąska na spotkanie ze znajomymi.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas przygotowania: 1 godzina 50 min.
Porcje: 8 porcji

Składniki 

Orkiszowa foccacia

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody letniej
  • 1 łyżka oliwy plus dodatkowo do posmarowania

Dodatki

  • 250 g wędzonego łososia
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania
  • posiekana natka pietruszki

Kroki

Przygotowanie focaccii

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą, sprężystą masę (w robocie ok. 8 minut).
  • Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Przełóż ciasto na podsypaną delikatnie mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach 25×30 cm.
  • Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj lnianą ściereczką i zostaw na 15 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (góra-dół).
  • Posmaruj placek oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, niech focaccia ostygnie, a w międzyczasie możesz przygotować dodatki.

Dodatki

  • Twaróg wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Czerwoną cebulą pokrój w cienkie piórka, a ogórka i cytrynę w cienkie plastry. Pietruszkę i szczypiorek drobno posiekaj.

Dekoracja

  • Posmaruj focaccię równomiernie twarogiem.
  • Ułóż na nim porwanego na mniejsze kawałki łososia. Dodaj ogórka, cebulę, cytrynę. Posyp szczypiorkiem i pietruszką oraz świeżo mielonym pieprzem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, przekąska, śniadanie
Kuchnia: polska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, fit śniadanie, focaccia, kolacja ze znajomymi, kuchnie świata, lunch, lunch do pracy, łosoś wędzony, orkiszowa focaccia, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, twaróg, zdrowa kolacja, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch

Inspiracja: Olive Magazine

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl