Tzatziki – oryginalny przepis na grecki dip

Tzatziki (cacyki) to jeden z najsłynniejszych sosów na świecie. Ten grecki dip idealnie pasuje do grillowanych mięs i warzyw. Jest też obowiązkowym elementem na talerzu meze, czyli greckich przystawek, gdzie pojawia się w towarzystwie świeżych warzyw i pieczywa.

Najsłynniejszy grecki sos

Sosu tzatziki (cacyki) chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Nawet jeśli nie byliście w Grecji, to prawdopodobnie słyszeliście o tym pysznym, orzeźwiającym, jogurtowym dipie.

Tzatziki to bardzo prosty sos, do przygotowania którego potrzebnych jest tylko 5 składników: jogurt grecki, ogórek, cytryna, oliwa i czosnek. W wielu przepisach pojawia się też koperek, ale w Grecji nigdy (lub prawie nigdy) się go nie dodaje.

Żeby sos miał idealną, kremową konsystencję, należy pamiętać, by dobrze wycisnąć starte ogórki. Bez tego kroku z dipu wytrąci się woda. Ja najczęściej zawijam jeszcze odsączone na sitku ogórki w gazę i mocno wyciskam, żeby pozbyć się możliwie jak najwięcej płynu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Z czym podawać tzatziki?

Sos tzatziki (cacyki) jest stworzony do dań z grilla. Szaszłyki, mielone kotleciki i burgery, steki – mięsa zdecydowanie zyskują po sparowaniu ich z tzatziki. To idealny dodatek m.in. do greckich kefetedes.

Możecie też podać dip w stylu greckiego talerza meze (zakąski), w towarzystwie pokrojonych warzyw, np. papryki, marchewki czy selera naciowego, oraz świeżego pieczywa czy chlebka pita.

Tzatziki

Spróbuj też innych przepisów kuchni greckiej:

Halloumi zapiekane po grecku

Keftedes – greckie klopsiki

Soutzoukakia – greckie klopsiki w sosie pomidorowym

Horiatiki – klasyczna sałatka grecka

Tortilla z serem halloumi i warzywami

Tzatziki

Tzatziki – pyszny grecki sos

Tzatziki to słynny, grecki dip na bazie gęstego jogurtu. Jest pyszny, orzeźwiający i idealnie pasuje do dań z grilla, świeżych warzyw i chrupiącego chleba.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 1 porcja

Składniki 

  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 500 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką nasiona i zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż ogórki na sitko, posól i odstaw, żeby puściły wodę.
  • Do miski przełóż jogurt grecki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj.
  • Przełóż starte ogórki w gazę, zawiń i mocno wyciśnij. Następnie dodaj je do miski z jogurtem i wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem możesz polać jeszcze dodatkową łyżką oliwy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: grill, przekąska
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cytryna, dip, grill, jogurt, kuchnie świata, meze, ogórek, oliwa, potrawy na grilla, sos

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl