Tarta ze szparagami z ciasta filo

Tarta ze szparagami i ciasta filo to idealny pomysł na pożywne, wiosenne śniadanie czy pyszną kolację. Delikatne i kruche ciasto filo gwarantuje wyjątkowe chrupnięcie, szparagi jak zawsze zachwycają swoim smakiem, a nadzienie może Was zaskoczyć!

Tarta ze szparagami i ciastem filo

Wiosenna tarta ze szparagami z ciasta filo

Szparagi mogę jeść na okrągło, dlatego zawsze szukam nowych pomysłów, by je wykorzystać. Pojawiają się w obiadach – z makaronami, stekami, w zapiekankach. Nie może ich też zabraknąć na śniadanie z jajkami czy frittatami. Dziś mam dla Was propozycję, która świetnie sprawdzi się właściwie o każdej porze dnia.

Ta szybka tarta ze szparagami z ciasta filo to mój absolutny hit tej wiosny. Jest po prostu przepyszna z tym cudowny chrupnięciem, które daje warstwowe ciasto filo, i wyjątkowym nadzieniem serowym. Może Was zaskoczyć rodzaj użytego tu sera – bazą jest bowiem serek wiejski! Jest zdrowy, sycący i świetnie sprawdza się podczas zapiekania. Ostrości dodaje mu cheddar (można użyć też parmezanu albo pecorino).

Tarta ze szparagami z ciasta filo

Szybka tarta ze ciasto filo ze szparagami – składniki

Do przygotowania tej pysznej tarty będziecie potrzebować:

  • ciasto filo – gotowe ciasto coraz częściej można znaleźć nie tylko w sklepach z produktami kuchni tureckiej, ale też w hipermarketach i dyskontach
  • zielone szparagi – wybierajcie łodygi o świeżym, soczystym kolorze i zamkniętych główkach
  • serek wiejski – wysokobiałkowy, bez laktozy – każdy będzie ok
  • ser cheddar – doda ostrości nadzieniu
  • pomidory koktajlowe – nie zamieniaj ich na tradycyjne, duże pomidory, bo tarta popłynie
  • czerwona cebula – dla karmelizowanej słodyczy
  • sezam – dla ekstra chrupnięcia

Sprawdź też inne przepisy na dania ze szparagami:

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Makaron ze szparagami i łososiem w sosie cytrynowym

Wiosenne grzanki ze szparagami i burratą

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym

Pieczony omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szparagami z ciasta filo

Tarta ze szparagami z ciasta filo

Tarta ze szparagami z ciasta filo to przepyszny pomysł na śniadanie, lunch czy kolację.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 6 porcji

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki 

  • 7 płatów ciasta filo
  • 300 g szparagów
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 200 g serka wiejskiego
  • 70 g sera cheddar startego
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
  • oliwa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ czerwonej cebuli

Kroki

  • Szparagi pozbaw stwardniałych końcówek.
    300 g szparagów
  • Pomidorki przekrój na pół. Cebulę pokrój w cienkie plastry.
    8 pomidorów koktajlowych, ¼ czerwonej cebuli
  • Serek wiejski wymieszaj ze startym serem cheddar i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
    200 g serka wiejskiego, 70 g sera cheddar, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ułóż płat ciasta filo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą. Powtórz krok z każdym kolejnym płatem.
    7 płatów ciasta filo, oliwa
  • Na cieście rozsmaruj masę serową, ułóż szparagi, pomidorki i cebulę. Polej 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30 minut.
    2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: ciasto filo, obiad ze szparagami, przepis na zielone szparagi, quiche ze szparagami, szparagi, tarta, tarta na słono, tarta wytrawna, tarta ze szparagami, tarta ze szparagami i serem, zielone szparagi

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl