Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Tarta ze szparagami z ciasta filo

Tarta ze szparagami z ciasta filo to przepyszny pomysł na śniadanie, lunch czy kolację.
Servings 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

  • 7 płatów ciasta filo
  • 300 g szparagów
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 200 g serka wiejskiego
  • 70 g sera cheddar startego
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
  • oliwa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ czerwonej cebuli

Kroki

  • Szparagi pozbaw stwardniałych końcówek.
    300 g szparagów
  • Pomidorki przekrój na pół. Cebulę pokrój w cienkie plastry.
    8 pomidorów koktajlowych, ¼ czerwonej cebuli
  • Serek wiejski wymieszaj ze startym serem cheddar i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
    200 g serka wiejskiego, 70 g sera cheddar, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ułóż płat ciasta filo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą. Powtórz krok z każdym kolejnym płatem.
    7 płatów ciasta filo, oliwa
  • Na cieście rozsmaruj masę serową, ułóż szparagi, pomidorki i cebulę. Polej 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30 minut.
    2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: ciasto filo, obiad ze szparagami, przepis na zielone szparagi, quiche ze szparagami, szparagi, tarta, tarta na słono, tarta wytrawna, tarta ze szparagami, tarta ze szparagami i serem, zielone szparagi