Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą

Ta orzeźwiająca sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą to idealny posiłek na ciepłe dni. Świetnie sprawdzi się jako pomysł do lunchboxa do pracy, lekki obiad czy sycąca kolacja.

Wszystkie składniki sałatki łączy w całość cytrusowy winegret z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.

Szybka sałatka z burakiem na kolację

W letnie dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiające sałatki. Jeśli się zgadzasz, to koniecznie spróbuj przepisu na pyszną sałatkę z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą.

Nieoczywiste połączenie buraczków, kojarzonych głównie z zimową porą, oraz słodkich pomarańczy świetnie się sprawdza. Feta i soczewica zapewniają natomiast solidną dawkę białka i błonnika, dzięki czemu sałatka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i sycąca.

Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą

ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą

Przygotowanie sałatki z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą możesz rozłożyć sobie na dwa dni. Jeśli przykładowo chcesz zabrać tę sałatkę do pracy, wieczór wcześniej umieść wszystkie składniki na winegret w słoiczku, ugotuj soczewicę i upiecz buraki.

Następnego dnia rano włóż soczewicę do miski razem z pokrojonymi buraczkami, dodaj pokrojone pomarańcze i ser feta. Sosem polej sałatkę tuż przed samym jedzeniem (pamięta, by dobrze wstrząsnąć słoiczek, by składniki winegretu mogły się połączyć i utworzyć orzeźwiający sos).

Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą

Sprawdź też inne pomysły na lekkie i pyszne sałatki:

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym

Sałatka nicejska

Sałatka z fetą, ciecierzycą batatami z sosem z tahini

Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą

Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą

Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą to pyszny pomysł na letni obiad, kolację czy lunchbox do pracy.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 20 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Sałatka

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 buraki
  • 200 g sera feta
  • 2 pomarańcze
  • 1 sałata rzymska

Pomarańczowy winegret

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Buraki obierz, zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 60 minut w piekarniku. Gdy ostygną, pokrój je w plastry.
  • Soczewicę ugotuj i odstaw do ostygnięcia.
  • W słoiczku wymieszaj wszystkie składniki na winegret.
  • Na talerzu ułóż porwane liście sałaty, dodaj soczewicę, buraki, pomarańcze. Posyp pokruszoną fetą i polej dressingiem.
  • Podawaj solo lub ze świeżą bagietką.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: buraki, pieczone buraki, pomarańcze, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka z burakiem, sałatka z burakiem i fetą, sałatka z fetą, sałatka z pomarańczami, sałatka z soczewicy, ser feta

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl