Szakszuka to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie. To tradycyjne danie jest na Bliskim Wschodzie i na północy Afryki.
Co kryje w sobie ta tunezyjska szakszuka (shakshouka)? Znajdziecie tu jajka smażone na pomidorach, papryce i cebuli z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak kumin i wędzona papryka. Całość oplata smak oliwy.
Jeśli jeszcze jej nie jedliście, to najwyższa pora! Jednak od razu uprzedzam – to będzie Wasze nowe ulubione śniadanie na kolejne miesiące.
Jak zrobić dobrą szakszukę?
Amatorzy kuchni Bliskiego Wschodu i ogólnie pysznych śniadań, mam dla Was świetną wiadomość – pyszna szakszuka wcale nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych. Ba, nie wymaga nawet średnich zdolności. To potrawa, z przygotowaniem której poradzi sobie nawet początkujący w kuchni.
Żeby zrobić dobrą szakszukę wystarczą dobrej jakości składniki, patelnia i czas. Naprawdę, reszta to pestka. Warzywa można pokroić w cieniutkie paski, w drobną kostkę, ale posiekane od niechcenia będą równie smaczne. Pomidory, które są jednym z kluczowych składników, mogą być z puszki (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym).
Jeśli użyjecie dobrej oliwy i pozwolicie przyprawom i warzywom stworzyć aromatyczny, gęsty sos, to pyszna szakszuka jest w zasięgu ręki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Szakszuka – przepis tradycyjny. Jakie warzywa do szakszuki?
W tradycyjnym przepisie na szakszukę z rejonu północnej Afryki znajdziemy pomidory, paprykę, czosnek i cebulę. Na przestrzeni lat, w miarę zdobywania przez to danie popularności w innych krajach, zaczęło pojawiać się wiele wariacji.
Wśród najpopularniejszych dodatków do shakshouki możemy spotkać:
- oliwki
- kiełbasę chorizo
- kiszone cytryny
- sery twarde
- ziemniaki
Z czym podawać szakszukę?
Szakszuka najlepiej smakuje posypana świeżo posiekanymi liśćmi kolendry. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą posypać jajka w pomidorach płatkami chilli lub posiekaną ostrą papryczką.
Serwuj shakshoukę z dodatkiem chrupiącej bagietki, chlebka naan lub chlebka pita.
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Jajka sadzone w gniazdach cukinii
Szakszuka – najlepszy przepis
Składniki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryka dowolny kolor, pokrojona w kostkę
- 400 g krojonych pomidorów lub 4 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 duże jaja
- świeża kolendra do podania
Kroki
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 3-4 minut, aż zmięknie.1 cebula, 2 łyżki oliwy
- Dodaj czosnek i przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 1 minutę.2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Dodaj paprykę, i smaż przez 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.1 papryka
- Dodaj pomidory, sól świeżo zmielony pieprz. Smaż, aż sos zgęstnieje.
- Łyżką zrób wgłębienia w sosie. Wbij do nich jajka i smaż pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
- Podawaj posypane kolendrą, w towarzystwie pieczywa.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!