Apple Pie, czyli szarlotka amerykańska, to wspaniałe jesienne ciasto. Ponad kilogram jabłek otoczony idealnie kruchym, listkującym, maślanym ciastem.
Jabłkowe nadzienie z kwaśnych jabłek i korzennych przypraw jest tylko lekko słodkie, dzięki czemu idealnie uzupełnia się ze słodkim, kruchym ciastem.
Porcja Apple Pie idealnie smakuje jeszcze lekko ciepła, podana z gałką lodów waniliowych.
Skąd pochodzi Apple Pie?
Ciężko określić jednoznacznie, gdzie Apple Pie ma swoje korzenie. Przepisy na podobne owocowe tarty pojawiały się już w okresie Średniowiecza zarówno w Anglii, jak i w Holandii czy w Niemczech.
Współcześnie jednak ta szarlotka jest nieoficjalnym symbolem Stanów Zjednoczonych i w tym właśnie kraju cieszy się największą popularnością. Jest obowiązkową pozycją w jesiennym menu, a zwłaszcza podczas Święta Dziękczynienia.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Apple Pie. Jakie są najlepsze jabłka na tę szarlotkę?
Do przygotowania idealnego Apple Pie zdecydowanie warto wykorzystać kwaskowe, twardsze jabłka.
Moją ulubioną odmianą do jabłkowych wypieków jest Granny Smith. Te jabłka z charakterystyczną, soczysto-zieloną skórką są najlepsze, bo nie rozpadają się podczas pieczenia, nie puszczają za dużo soku i są idealnie słodko-kwaśne.
Bardzo dobrze sprawdzą się też odmiany takie jak Szara Reneta, Jonagold, Gala czy Cortland.
Idealne kruche ciasto
Perfekcyjne Apple Pie wyróżnia się maślanym, kruchym, listkującym się ciastem kruchym. To jedno z moich ulubionych kruchych ciast i z przyjemnością powtarzam je w innych owocowych wypiekach.
Sekretem jego wyjątkowej kruchości i delikatności jest duża ilość masła, ekspresowe zagniatanie i kilkukrotne chłodzenie. Polecam Wam przygotowanie go w robocie kuchennym, który szybko rozdrobni składniki, ale nie wtłoczy do nich za dużo ciepła.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasto z owocami:
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Apple Pie – amerykańska szarlotka
Sprzęt
- 1 Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto kruche
- 325 g mąki pszennej
- 230 g masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 5 łyżek lodowatej wody
Nadzienie
- 1,2 kg jabłek kwaśnych i twardych
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- cukier gruboziarnisty do posypania
Kroki
- Wyrób mąkę, zimne masło z cukrem i solą krótko w robocie kuchennym. Gdy produkty się rozdrobnią, dodaj lodowatą wodę. Krótko wymieszaj, tylko do momentu aż ciasto zacznie się łączyć w całość.325 g mąki pszennej, 230 g masła, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 5 łyżek lodowatej wody
- Wyjmij ciasto z misy i przełóż na deskę. Krótko zagnieć.
- Podziel na dwie części, uformuj z nich spłaszczone kule i włóż do zamrażarki na 30 minut.
- Jabłka przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i wymieszaj z cukrem, przyprawami, mąką i sokiem z cytryny. Wstaw pod przykryciem do lodówki.1,2 kg jabłek, 70 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki kardamonu, 1 łyżka mąki pszennej, sok z 1/2 cytryny
- Wyjmij 1 część ciasta i rozwałkuj na placek. Wyłóż nim spód formy (ciasto powinno wystawać 2-4 cm ponad boki formy) i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij drugą część ciasta, rozwałkuj na podobnej wielkości placek i pokrój na 10 równych pasków.
- Wyjmij schłodzony spód z lodówki i przełóż na niego jabłka (jeśli puściły dużo soku, odlej go). Na górę ułóż plastry ciasta tak, by utworzyły wzór w kratkę. Sklej paski z brzegami ciasta Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki, posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp gruboziarnistym cukrem.1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier gruboziarnisty
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °Ci piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze 50 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!