Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Izraela. Te pyszne, chrupiące kuleczki z ciecierzycy będą świetnie smakować zawinięte w chlebek pita, w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznego sosu tahini.
Ten prosty przepis na falafel pozwoli Ci przygotować idealne kulki z ciecierzycy we własnej kuchni.
Co to jest falafel?
Falafel to kulki z ciecierzycy (czasem przygotowywane też z innych ziaren, np. z bobu), przyprawione kuminem, kolendrą, natką pietruszki i czosnkiem, smażone na głębokim tłuszczu.
Kulki te podaje się jako przekąskę, na talerzu przystawek lub jako pełnowartościowy posiłek, z dodatkiem chlebka pita czy lawasz, sałatką ze świeżych warzyw, sosem i/lub hummusem.
Falafel jest popularny jako street food na ulicach Izraela, Egiptu i krajów Bliskiego Wschodu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić falafel idealny?
Możemy się chyba zgodzić, że perfekcyjny falafel powinien być chrupiący z zewnątrz, zaś w środku miękki i puszysty. Ważne, by przygotować go z suchej ciecierzycy, namoczonej kilka godzin wcześniej. Ciecierzyca z puszki niestety się nie sprawdzi.
Jeśli chodzi o sposób jego przygotowania są dwie szkoły. Jedna z nich głosi, że ciecierzyca powinna być zmielona na gładką pastę, najlepiej w maszynce do mielenia. Druga radzi pozostawić fasolę w postaci grubego, mokrego piasku.
Po latach robienia falafeli preferuję metodę, która łączy obie powyższe – pół masy mielę na gładko, a drugie pół miksuję krócej. W ten sposób konsystencja tych kuleczek z ciecierzycy jest idealna – dobrze się lepi i nie kruszy podczas jedzenia.
Jeśli chodzi o dodatek spulchniający to zamiast popularnej sody, wolę dodawać proszek do pieczenia. Podpatrzyłam to u Yottama Ottolenghiego i od tej pory moje falafele są zdecydowanie bardziej delikatne i puszyste. Soda zdecydowanie lepiej się sprawdzi w potrawach, które mają więcej kwasowych składników.
Z czym podawać falafel?
Te aromatyczne kuleczki z ciecierzycy możesz podać z:
- chlebkiem pita,
- chlebkiem naan
- lawaszem
Do tego polecam jeszcze:
- hummus
- sos z tahini
- sałatkę z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli
- sałatę
- marynowaną marchewką i rzodkiewką
Sprawdź też inne przepisy na dania kuchni świata:
Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy
Meksykańskie tacos z mięsem mielonym
Indyjski Butter Chicken – kurczak maślany
Falafel
Składniki
Falafel
- 250 g ciecierzycy
- ½ cebuli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1½ łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli płaska
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki kolendry
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej roślinny do smażenia
Sos tahini
- ¼ szklanki tahini
- 1 łyżka miodu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Kroki
- Przesyp ciecierzycę do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc.
- Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Połowę ziaren przełóż do blendera lub maszynki do mięsa i zmiksuj na gładką masę.250 g ciecierzycy
- Następnie dodaj do blendera pozostałą część ciecierzycy, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i zmiksuj do połączenia składników, ale nie rozdrabniaj masy za mocno. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody (nie za dużo, bo kulki się rozpadną)½ cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1½ łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki kolendry, ⅓ łyżeczki kardamonu, ⅓ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Wstaw masę do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos tahini: wszystkie składniki wymieszaj energicznie, do połączenia na jednolitą masę.¼ szklanki tahini, 1 łyżka miodu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki gorącej wody
- W głębokim rondlu rozgrzej olej do 180 stopni. Uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm i smaż ok. 2 minuty z każdej strony.olej roślinny
- Podawaj z chlebkiem pita, sałatką ze świeżych warzyw i sosem z tahini.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!