Klasyczna surówka coleslaw – idealny dodatek do pieczonego kurczaka, szarpanej wieprzowiny czy potraw z grilla.
Ta pyszna surówka obiadowa z czerwonej i białej kapusty z dodatkiem marchewki i delikatnego sosu jest chrupiąca, soczysta, wyrazista i bardzo prosta w przygotowaniu.
Klasyczna surówka coleslaw jak z KFC (tylko lepsza)
Surówka coleslaw jest zazwyczaj kojarzona z KFC, gdzie od lat jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań z kurczakiem. Wersja ze znanej amerykańskiej sieci fast food ma swoich wiernych fanów, mimo tego, że w ostatnich latach chyba więcej w niej majonezu niż warzyw.
Dlatego ja polecam Wam o niebo smaczniejszą wersję coleslaw – z mniejszą ilością sosu, w której główną gwiazdą są chrupiące warzywa. Gwarantuję, że nie potrzeba kilograma majonezu, by ta klasyczna surówka obiadowa smakowała wybornie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Z czego składa się surówka coleslaw?
Podstawą tej surówki jest kapusta. Możemy użyć wyłącznie białej kapusty, ale ja lubię urozmaicać smak i wygląd mojej surówki, dlatego zazwyczaj łączę białą i czerwoną kapustę.
Oprócz poszatkowanej kapusty w coleslaw znajdziemy też startą marchewkę, cebulę, musztardę, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz.
Czy coleslaw można zrobić dzień wcześniej?
Jest to nawet wskazane 😉 To surówka, która smakuje najlepiej, gdy się przegryzie. Po spędzeniu kilku godzin w lodówce kapusta nieco mięknie i słodycz z marchewki jest bardziej wyczuwalna.
Warto pamiętać, że coleslaw może być przechowywany w lodówce maksymalnie do 5 dni.
Z czym podawać surówkę?
Podrzucam Wam kilka sprawdzonych pomysłów na to, z czym podawać tę pyszną surówkę:
Pieczone polędwiczki wieprzowe
Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie
Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną
Surówka coleslaw
Składniki
- 1 mała główka białej kapusty (1 kg)
- ¼ główki czerwonej kapusty
- ½ małej cebuli (można całkowicie pominąć)
- 3 marchewki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
- pęczek koperku
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Kroki
- Kapustę oczyść, pozbądź się brzydkich zewnętrznych liści. Przekrój na pół, cienko poszatkuj i przełóż do dużej miski. Posól obficie, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach i posiekaj drobno cebulę oraz koperek.
- Wyciśnij mocno kapustę i odlej sok. Dodaj marchewkę, cebulę, koperek, majonez, musztardę, jogurt i sok z cytryny.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na 20-30 minut do "przegryzienia".
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!