Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem to przepyszny pomysł na pożywną kolację lub lunchbox do pracy. Ta prosta sałatka ma pełno smaku i tekstur, a jej wyjątkowy smak dopełnia delikatny, miodowy sos winegret.
Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem – pyszny pomysł na kolację
Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem spełnia wszystkie wymogi sałatki idealnej. Mamy tu pożywne strączki w postaci soczewicy (najlepiej zielonej lub brązowej), zdrowe, dodające energii węglowodany – bataty, pożywne białko pod postacią koziego sera oraz urozmaicające smak i teksturę potrawy dodatki – rukolę, orzechy włoskie i żurawinę.
Wszystkie te składniki łączy ze sobą w pyszną całość prosty, aromatyczny miodowy winegret.
Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem świetnie sprawdzi się w roli zdrowego obiadu czy sycącej kolacji. To też świetny pomysł na lunchbox do pracy czy na uczelnię.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Wskazówki i zamienniki
Soczewica. W sałatkach najlepiej sprawdza się soczewica zielona, brązowa lub czarna. Te odmiany dobrze zachowują strukturę podczas gotowania i nie rozpadają się tak szybko jak soczewica czerwona. Możecie sami ugotować soczewicę lub użyć tej z puszki (wersja ekspresowa).
Ser. Najczęściej do tej sałatki używam roladki z sera koziego. Jeśli nie możecie jej dostać, spróbujcie wersji z serem feta – też będzie pysznie!
Bataty. Pieczone bataty w smaku i konsystencji są na pograniczu ziemniaków i dyni, więc jako zamiennika możecie też użyć pieczonej dyni piżmowej.
Orzechy. Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem bardzo zyskuje dzięki dodatkowi chrupiących orzechów. Fantastycznie pasują tu orzechy włoskie, ale możecie użyć dowolnych, preferowanych przez siebie orzechów. Spróbujcie też wariacji z pestkami dyni lub ziarnami słonecznika. Ważne, by było chrupnięcie!
Żurawina. Suszona żurawina świetnie kontrastuje z wytrawnymi smakami sałatki. Zamiast niej możecie też dodać rodzynki lub pokrojone suszone figi.
Zielenina. Do tej sałatki z soczewicy z batatami i kozim serem najlepiej będą pasować rukola, roszponka lub szpinak.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na lunchbox do pracy:
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Proteinowe placki z serem, szynką i papryką
Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem
Składniki
- 600 g batatów
- 200 g soczewicy np. zielonej lub brązowej
- 200 g sera koziego
- 100 g rukoli
- 70 g orzechów włoskich posiekanych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Miodowy winegret
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Kroki
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Bataty obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej oliwą, posól i wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż bataty będą miękkie.
- Do garnka wsyp soczewicę i zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól i ugotuj (czas gotowania będzie się różnić w zależności od rodzaju soczewicy, np. zielona ok. 20 minut, a brązowa nawet 40-45 minut).
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj w słoiku lub w miseczce.
- Na dużym talerzu lub w misce umieść ostudzone bataty, soczewicę, pokruszony na mniejsze kawałki ser kozi, posiekane orzechy, żurawinę, rukolę. Polej miodowym winegretem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!