Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem to pyszny pomysł na śniadanie czy lunch. Są wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej), dzięki czemu możemy zacząć dzień od zdrowego i pełnowartościowego posiłku.
Te pełnoziarniste gofry są pyszne, chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu. Będą świetną alternatywą dla zwykłych kanapek.
Gofry wytrawne fit – pomysł na śniadanie pełne zdrowia
Śniadanie jest nazywane najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, więc warto zadbać o to, by było nie tylko pyszne, ale też sycące i pełnowartościowe. Dokładnie takie będzie, jeśli przygotujecie te chrupiące gofry wytrawne fit.
Gofry na słono nie są może tak popularne jak gofry na słodko, ze śmietaną i owocami, ale jestem przekonana, że gdy raz ich spróbujecie, będziecie do nich wracać regularnie. Są świetnym pomysłem na urozmaicenie śniadania czy lunchu i z powodzeniem zastępują tradycyjne kanapki z chlebem czy bułką.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Chrupiące gofry z mąki pełnoziarnistej
Dlaczego te gofry są fit? Bo przygotowuje się je tylko z mąki pełnoziarnistej, bez jakiegokolwiek dodatku jasnej mąki. I są tak samo pyszne, chrupiące i proste do zrobienia, jak najpopularniejsze gofry z mąki pszennej.
Jaka mąka będzie najlepsza do tych gofrów?
Pewnie wiecie, że im wyższy numerek mąki, tym jest ona ciemniejsza, a co za tym idzie zawiera więcej wartościowych składników.
Do tych gofrów polecam Wam mąkę pszenną pełnoziarnistą typu 1850 lub 2000. Gofry będą puszyste, chrupiące, ale też wyraziste w smaku.
Z czym podawać gofry wytrawne fit?
Moja dzisiejsza propozycja to plastry wędzonego łososia skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem serka kanapkowego, aromatycznego szczypiorku i świeżych kiełków. To pyszne zestawienie i sprawi, że będziecie najedzeni przez długi czas.
Możecie też dodać tu soczyste pomidory, ogórka, plastry czerwonej cebuli, rukolę.
Próbujcie też własnych kombinacji z ulubionymi składnikami, np. wędliną, jajkami, różnymi rodzajami sałaty, szparagami, itp.
Sprawdź też inne sprawdzone pomysły na śniadanie:
Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe
Kremowa owsianka z masłem orzechowym
Gofry wytrawne fit
Składniki
- 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1½ szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
Dodatki
- łosoś wędzony
- serek kanapkowy
- kiełki lucerny
- sok z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Płyty gofrownicy posmaruj olejem za pomocą pędzelka, a następnie włącz ją, żeby się nagrzała.
- Wymieszaj w misce trzepaczką olej, mleko i jaja.
- Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż do gofrownicy porcję ciasta i smaż przez 4-8 minut (w zależności od gofrownicy).
- Przed podaniem posmaruj gofry serkiem kanapkowym, ułóż na nich plastry wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem i ułóż na nich kiełki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!