Menemen to tradycyjny turecki przepis na śniadanie. Powstaje z połączenia jajek z podsmażoną cebulką, papryką i pomidorami.
Możecie być pewni, że po takim śniadaniu będziecie mieć mnóstwo energii i siły na resztę dnia!
Menemen – klasyka kuchni tureckiej
Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to jest ogromne prawdopodobieństwo, że choć raz jedliście na śniadanie menemen.
To jeden z najpopularniejszych wyborów na śniadanie w tym kraju, i to nie tylko wśród turystów. Lokalsi również lubią zacząć od niego dzień, więc znajdziecie to danie w menu praktycznie każdej knajpki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Co to jest menemen?
Menemen to tak naprawdę jajecznica z bardzo dużą ilością podduszonych wcześniej na oliwie warzyw.
Cebula, papryka i pomidory nabierają dzięki powolnemu smażeniu na małym ogniu wyjątkowej słodyczy. To sprawia, że całe danie jest po prostu przepyszne!
Menemen najczęściej podaje się w towarzystwie simit, czyli sezamowych bajgli lub poğaça – mięciutkich, drożdżowych bułeczek.
Te bułki to jeden z hitów w moim domu – sprawdźcie mój przepis na najlepsze bułki śniadaniowe poğaça
Przyprawy
Tu może Was zaskoczę, ale Turcy bardzo oszczędnie przyprawiają to danie.
Wiem, że kuchnia turecka intensywnymi aromatami stoi, ale do menemen najczęściej dodaje się tylko klasycznie sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Najważniejsze dla smaku całego dania są bowiem świeże, dobrej jakości warzywa.
Fani pikantniejszych smaków mogą dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili lub płatki chili, ale nie jest to konieczne.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na śniadanie:
Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe
Dutch baby – pieczony naleśnik
Menemen – turecka jajecznica
Składniki
- 5 jajek
- 1 duży pomidor typu bawole serce lub 2 mniejsze
- 1 mała cebula
- 1 papryka zielona
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki do podania
Kroki
- Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Drobno posiekaj cebulę, paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty.
- Dodaj pomidory i smaż na małym ogniu, aż się rozpadną i odparują (ok. 10 minut).
- Wbij jajka i smaż, mieszając regularnie, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!