Sałatka z makaronem i szynką to prosty i pyszny pomysł na drugie śniadanie czy kolację.
Jest pełna warzyw i urozmaicona lekkim, koperkowym sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Bardzo dobrze się przechowuje, więc jest świetnym pomysłem na posiłek do szkoły, na zajęcia czy do pracy.
Szybka i prosta sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem i szynką to jedno z tych dań, które pasuje na każdą okazję. Lunch do pracy, obiad na uczelnię, piknik czy po spotkanie ze znajomymi.
Ogromną zaletą tej sałatki jest to, że jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na liście składników znajdziecie tylko powszechnie dostępne produkty, które kupicie w dowolnym sklepie spożywczym.
Sama metoda przygotowania też jest banalna – wystarczy ugotować makaron al dente, pokroić pozostałe składniki, wymieszać z szybkim sosem i gotowe!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka z makaronem i szynką – proponowane dodatki
Wariacji tej sałatki jest niezliczona ilość. Ja proponuję Wam zestaw bazowy, który możecie rozbudowywać o swoje ulubione dodatki.
W mojej wersji znajdziecie:
- wędlinę
- ser gouda
- czerwoną paprykę
- ogórka
- kukurydzę
Inne proponowane dodatki, którymi możecie wzbogacić sałatkę, to:
- ogórki konserwowe
- pomidorki koktajlowe
- papryka konserwowa
- seler naciowy
- groszek zielony
- rukola
- jajko na twardo
Lekki sos do sałatki
Gdyby nie sos sałatka byłaby tylko chaotycznym zbiorem pokrojonych produktów, które wrzucono do jednej miski. To sos spaja całość i nadaje potrawie wyrazistości.
Sos, który proponuję Wam do tej sałatki jest lekki, ale wyrazisty. Bazuje na jogurcie naturalnym (możecie użyć jogurtu bez laktozy lub wariantu roślinnego), musztardzie i niedużej ilości majonezu.
Wiem, że majonez nie cieszy się w ostatnich latach najlepszą sławą ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Dlatego w moim przepisie nie jest on bazą sosu, a dodatkiem do niego.
Ponadto, proponuję Wam użycie wersji light o obniżonej kaloryczności.
Jeśli zaś chodzi o musztardę, wielbicielom ostrzejszych smaków polecam pikantniejszą musztardę Dijon. Dla tych, którzy poszukują łagodniejszego wydania proponuję musztardę miodową.
Dzięki takiemu połączeniu składników sos jest wyrazisty, kremowy, ale nie przytłacza pozostałych elementów sałatki.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na sałatki na każdą okazję:
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem
Sałatka z makaronem i szynką
Składniki
- 250 g makaronu typu kolanka
- 200 g kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- ½ długiego ogórka
- 150 g wędliny w kawałku
- 150 g sera gouda
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1½ łyżki musztardy dijon lub miodowej
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- nieduży pęczek koperku
Kroki
- Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Kukurydzę odcedź i przesyp do dużej miski.
- Paprykę, ogórka, wędlinę i ser pokrój w kostkę i dodaj do kukurydzy.
- Przełóż makaron do miski, dodaj jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!