Placki z cukinii z serem i boczkiem to pyszny pomysł na obiad lub kolację. Są bardzo proste w przygotowaniu, super pożywne i wyśmienicie smakują. Nikt im się nie oprze!
Placki z cukinii inaczej
Cukinia pojawia się w moich przepisach bardzo często. Jest wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych, jak np. w tym makaronie z cukinią w sosie cytrynowym czy w kurczaku z warzywami. Cukinia może też zastąpić makaron albo nadawać świeżości pysznym klopsikom w sosie pomidorowym.
W moim menu regularnie pojawiają się też niezawodne placki z cukinii w prostej wersji, z dodatkiem sera feta i sosu jogurtowego. Dziś jednak mam dla Was przepis na placki z cukinii z serem i boczkiem – czyli na bogato 🙂
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Placki z cukinii z serem i boczkiem – co zrobić, by wyszły idealnie
Przygotowanie cukinii
Cukinia ma w sobie dużo wody, więc gdy używamy jej do przygotowania jakichkolwiek placków, warto pamiętać o 3 ważnych krokach:
- Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Przełożyć cukinię na sito, posypać dość obficie solą i wymieszać.
- Po 20-30 minutach dokładnie wycisnąć wodę z cukinii.
Jakiej mąki użyć?
W przepisie używam mąki pszennej razowej typ 1850. Dzięki temu te placki z cukinii z serem i boczkiem są bardzo sycące i mają wyrazisty smak. Możecie użyć innej mąki pszennej, np. luksusowej czy popularnej mąki szymanowskiej typ 480. Wtedy jednak prawdopodobnie będzie musieli zredukować ilość płynu – jasne mąki potrzebują go mniej niż pełnoziarniste.
Jaki ser najlepiej pasuje?
Najczęściej używam do tego przepisu włoskiego Grana Pandano lub Parmigiano Reggiano (parmezanu), bo nadają plackom wyrazistości, ale możecie eksperymentować z innymi twardymi serami jak np. cheddar.
Boczek – jaki wybrać?
Warto użyć dobrej jakości boczku, wędzonego drewnem, a nie tylko wysmarowanego dymem wędzarniczym w płynie. Oprócz tradycyjnego, polskiego boczku możecie też użyć włoskiej pancetty.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad:
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Pomidorowe risotto Jamiego Olivera
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Składniki
- 1 cukinia ok. 300 g
- 150 g boczku wędzonego
- 125 g mąki pszennej razowej
- 2 duże jaja
- 3-4 łyżki mleka
- 40 g sera Grana Padano
- garść natki pietruszki
- 1 cebula
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
- jogurt grecki do podania
Kroki
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż na sitko. Posyp solą, wymieszaj i zostaw na minimum 15 minut.
- Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Smaż przez 5 minut na niedużym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Zestaw z ognia.
- Odciśnij dobrze sok z cukinii (możesz to zrobić dłońmi albo za pomocą gazy) i przełóż do miski. Dodaj jaja, mąkę, starty ser Grana Padano, cebulę, natkę pietruszki i lekko przestudzony boczek. Wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha (wszystko zależy od wielkości użytych jajek), dodaj więcej mleka.
- Na patelni rozgrzej nieco oleju. Łyżką stołową układaj placuszki na patelni, rozpłaszczając je łyżką. Smaż przez 2-3 minuty na niedużym ogniu z obu stron, do zarumienienia.
- Podawaj z jogurtem greckim i dodatkową porcją natki pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Wielokrotnie robiłam i wychodzą pyszne 🙂