Makaron z cukinii z klopsikami to pyszny pomysł na obiad z dużą ilością warzyw. Soczysta cukinia w roli oszukanego makaronu jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie węglowodanów.
To też dobry sposób na małych niejadków, którzy kręcą nosem na warzywa 😉
Jak zrobić makaron z cukinii z klopsikami?
Warzywne zamienniki makaronu czy ryżu to idealny pomysł na zwiększenie ilości warzyw w posiłku. Od lat przygotowuję ryż z kalafiora, ale od pewnego czasu ma on groźnego konkurenta w postaci makaronu z cukinii.
Przygotowanie tych smakowitych zielonych niteczek jest niezwykle proste, a efekt jest niezwykle pyszny.
Są 3 sposoby, żeby zrobić makaron z cukinii.
Jak zrobić makaron z cukinii – spiralizer
Pierwszy sposób na zrobienie tego oszukanego makaronu to urządzenie o nazwie spiralizer. To specjalna tarka/obieraczka, która tnie warzywa na długie, cienkie paski. W zestawie najczęściej znajduje się kilka wymiennych tarcz, dzięki którym możecie przygotować zarówno wstążki przypominające tagliatelle, jak i cienkie nitki na wzór spaghetti.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Drugi sposób na makaron z cukinii – obieraczka julienne
Drugi sposób to wykorzystanie specjalnej obieraczki, która kroi warzywa w stylu julienne, czyli na cienkie, długie paski. Sama kupiłam taką obieraczkę jakiś czas temu w jednym z dużych marketów za kilka złotych.
Trzeci sposób na zielony makaron – nóż
Nóż to może nie najprostszy, ale na pewno najbardziej dostępny sposób na makaron z cukinii. Za pomocą dobrze naostrzonego noża możemy pokroić warzywo w stylu julienne i uzyskać długie cienkie paski.
Każda z tych opcji jest tak samo dobra! Pamiętajcie więc, że nie musicie wydawać 200 zł na spiralizer, by przygotować makaron z cukinii.
Soczyste klopsiki z indyka – idealny towarzysz zielonego makaronu
Klopsiki z indyka pojawiają się w mojej kuchni bardzo często. Jeśli wpadacie na stronę od czasu do czasu, może trafiliście na jeden z przepisów te pyszne mięsne kuleczki, jak np. klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym czy pieczone w sosie pomidorowym.
Pulpeciki, które towarzyszą makaronowi z cukinii są inspirowane jeszcze innym przepisem. Mam na myśli moje ulubione klopsiki w sosie pomidorowym autorstwa Nigelli Lawson. Robię je od lat, wprowadzając drobne modyfikacje w zależności od tego, z czym je łączę.
Kluczem tego, że są tak soczyste i pyszne jest puree z selera naciowego i cebuli. Nie pomijajcie go – to prawdziwy game changer!
Sprawdź też inne proste pomysły na obiad jednogarnkowy:
Tagine z wołowiny i ciecierzycy
Pomidorowe risotto Jamiego Olivera
Pieczone udka z kaczki z pomarańczą i żurawiną
Makaron z cukinii z klopsikami
Składniki
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 30 g parmezanu
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Makaron z cukinii
- 4 cukinie
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Kroki
- Umyj cukinię i pokrój ją w cienkie paski za pomocą spiralizera, obieraczki julienne lub noża.
- W blenderze zmiskuj cebulę i selera naciowego.
- W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, puree z cebuli i selera, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, oregano, pieprz i sól. Nie mieszaj za długo, tylko do połączenia składników.
- Uformuj z mięsa kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż klopsiki przez ok. 10 minut, rumieniąc z obu stron.
- Przełóż klopsiki na deskę wyłożoną papierowym ręcznikiem.
- Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się ewentualnych resztek po smażeniu mięsa, i rozgrzej na niej masło.
- Przełóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj cukinię, sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż na patelnię klopsiki, żeby się podgrzały.
- Smaż wszystko przez 2 minuty, często mieszając makaron.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Danie smakowało całej rodzinie. Połączenie smaków rewelacja, a dodatek z selera naciowego do klopsików to majsterszczyk