Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to fantastyczny pomysł na mniej oczywiste wykorzystanie tego pysznego wiosennego przysmaku, jakim jest botwinka.
Ten przepis na tartę spodoba się też wszystkim, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę – spód do tarty został zrobiony z wykorzystaniem mąki razowej, a w nadzieniu nie znajdziecie ani grama śmietany!
Ta tarta z botwinką i ricottą jednak ani trochę nie straciła na tych modyfikacjach – jest nawet pyszniejsza niż tradycyjna wersja z białą mąką i jajeczno-śmietanowym farszem!
Tarta z botwinką i ricottą – bo botwinka to nie tylko zupa
Do botwinki przekonałam się dopiero niedawno. Wcześniej kojarzyła mi się z raczej bezsmakową zupą podawaną na szkolnej stołówce. Po latach odkryłam, ile traciłam, omijając te piękne kolorowe liście, pojawiające się wiosną na targach i w sklepach.
Jako że jednak traumatyczne wspomnienia z zupą z botwinki są cały czas dość silne, eksperymentuje z nią na inne sposoby. Najbardziej chyba zasmakowała mi w kolorowych i pełnych smaku tartach. Ta tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to jedna z moich ulubionych wersji.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pełnoziarnista tarta – pomysł na śniadanie
W zeszłym roku na wiosnę w mojej kuchni królowała klasyczna tarta z botwinką i serem feta. Już nawet nie liczyłam, ile razy ją robiłam, bo tak bardzo zasmakowała domownikom 🙂 Słodkie buraczki i wyrazista, słona feta to niezawodne i przepyszne połączenie.
W tym roku stawiam jednak na wersje fit moich ulubionych potraw i – ku mojemu zaskoczeniu – te odchudzone eksperymenty wychodzą równie pysznie (jeśli nie lepiej!) niż oryginalne, tradycyjne przepisy.
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to prawdziwa rewelacja! Wyrazisty w smaku spód zrobiony z pszennej mąki razowej, delikatny farsz z ricotty i słodka botwinka przełamana zrumienioną cebulą i czosnkiem.
Botwina czy boćwina?
Główną gwiazdą tej tarty jest botwinka. Wiele osób używa pojęć botwina i boćwina wymiennie, ale to tak naprawdę dwie różne rzeczy.
Botwina, z której przygotowuje się naszą dzisiejszą gwiazdę, czyli tartę, to młode liście i korzenie buraka zwyczajnego z odmiany ćwikłowej. Charakteryzuje się delikatnymi liśćmi i cienkimi ogonkami. Jest sprzedawana w całości, z korzeniami, czyli małymi, młodymi buraczkami.
Boćwina natomiast to liście buraka liściowego, zwane też mangold. Boćwina ma grube, mięsiste liście i zdecydowanie szersze ogonki niż w przypadku botwiny. Ogonki mogą występować w różnych kolorach – różowym, czerwonym, pomarańczowym czy fioletowym. Gdy boćwina jest młoda można jej używać wymiennie z botwinką. Starsze egzemplarze można smażyć, grillować, dusić czy zawijać w nie mięso.
Sprawdź też inne, sprawdzone fit przepisy:
Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem
Buddha bowl z pieczonymi batatami i fasolą
Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Sprzęt
- Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej razowej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Farsz
- 1 pęczek botwinki
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g sera ricotta
- 3 duże jajka
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Kroki
- Na stolnicy lub w misce umieść mąkę, jajko i pokrojone w niedużą kostkę zimne masło. Zagnieć tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche (będzie się kruszyć) dodaj dodatkowe 1-2 łyżki lodowatej wody.
- Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż je do formy, dociśnij i odetnij wystające ponad formę brzegi. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż spód papierem do pieczenia, wysyp na niego obciążniki do ciasta (u mnie sucha ciecierzyca) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij z niego papier i obciążniki i piecz jeszcze przez 15 minut, aż będzie lekko złote.
- Umyj dokładnie botwinę. Buraczki pokrój na cienkie plastry, a liście drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plastry (szczypiorek zachowaj na później).
- Gdy cebula zmięknie, dodaj plastry buraczka. Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj na patelnię liście botwinki i podsmaż przez chwilę. Zestaw patelnię z ognia.
- W misce wymieszaj ser ricotta, mleko, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Dodaj do masy zawartość patelni i wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na nie farsz. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz tartę przez 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!