Mięciutkie, puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi dyni, pokryte najlepszą polewą, która jest kwintesencją jesieni. Te dyniowe cynamonki to idealny jesienny wypiek. Spróbuj koniecznie!
Dyniowe cynamonki
Jesienne, dyniowe szaleństwo trwa, więc słodkości z jej dodatkiem po prostu muszą się pojawić w mojej kuchni. Z dzieciństwa pamiętam przede wszystkim drożdżowe wypieki z dynią, a zwłaszcza prosty, tradycyjny placek z dynią i kruszonką.
Te wspomnienia z dzieciństwa zainspirowały mnie do eksperymentów z tymi smakami i w ten spodób powstały te dyniowe cynamonki czy też bułeczki dyniowe z cynamonem. Od kilku lat są obowiązkowym punktem na mojej liście jesiennych wypieków.
Przygotowując te bułeczki inspirowałam się kuchnią amerykańską, gdzie szaleństwo na potrawy z dynią jest zdecydowanie większe niż w Polsce. W USA z początkiem października wszystko staje się “pumpkin spice cośtam” (ang. pumpkin spice – przyprawa do dyni). Mamy więc notorycznie pojawiające się w amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie takie dyniowe cynamonki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe
Znam wiele osób, które podchodzą do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo. Z każdym przepisem, za który się brałam na początku mojej przygody z wypiekami, było coś nie tak. Ciasto było za rzadkie albo zbyt gęste, miałam też problem z odpowiednią ilością mąki.
Po latach praktyki wiem już dobrze, jakie błędy popełniałam i co może pomóc w zrobieniu idealnego ciasta drożdżowego. Oto kilka krótkich, praktycznych wskazówek, jak przygotować puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe, dzięki któremu te dyniowe cynamonki będą smakować obłędnie
Odpowiednia mąka
To kluczowy punkt w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Rodzaj mąki, którą będziemy używać ma bezpośredni wpływ na smak i konsystencję ciasta. Do wszelkiej maści bułek, bułeczek i ślimaczków, takich jak nasze dyniowe cynamonki, najlepsza będzie mąka z wysoką zawartością białka, czyli typ 500, 550 lub 650. To sprawia, że ciasto mocniej rośnie i ma charakterystyczną gęsta, ale jednocześnie miękka i puszystą strukturę.
Para w rękach. Lub w maszynach
Robot kuchenny czy mikser planetarny nie są obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni i bez nich też oczywiście przygotujecie ciasto drożdżowe. Jednak odkąd kilka lat temu kupiłam mikser planetarny moje ciasta drożdżowe wskoczyły na wyższy poziom. Zagniatanie nawet luźniejszych w konsystencji ciast nie jest żadnym problemem. Ja jestem naprawdę słabosilna w rękach i moje ciasta nigdy nie były tak puszyste i wyrobione, jakbym tego chciała. Robot/mikser jest więc zbawieniem dla ludzi bez bicepsów 😉
Dobrej jakości drożdże
Niektórzy używają tylko świeżych drożdży, inni nie widzą sensu w przygotowywaniu zaczynu i dokładania kolejnych minut koniecznych do przygotowania przepisu. Ja jestem z drużyny ‘co mam pod ręką, to biorę’ i nie mam preferencji, co do typu drożdży. Ale jest jedna rzecz, o której musimy pamiętać zarówno przy świeżych drożdżach, jak i tych instant – nie mogą być zwietrzałe. W przeciwnym razie ani te bułeczki dyniowe z cynamonem, ani jakikolwiek inny wypiek, po prostu nie wyjdzie.
Krem z serka śmietankowego z sekretnym składnikiem
Jestem absolutną fanką połączenia dyniowych ciast z kremem z serka śmietankowego. Nie mogło więc go zabraknąć w przepisie na dyniowe cynamonki. Zmodyfikowałam nieco krem z przepisu na ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego i dodałam mu jeszcze więcej jesiennego smaku.
Mamy tu więc 4 nam składniki: masło w temperaturze pokojowej, odrobina śmietanki dla nadania idealnej konsystencji, serek śmietankowy (Philadelphia, Twój Smak z Piątnicy) i nowość – syrop klonowy. On sprawia, że krem ma naprawdę wyjątkowy smak.
Sprawdź też inne przepisy z dynią w roli głównej:
Dyniowe cynamonki
Składniki
Ciasto
- 140 ml mleka ciepłego
- 60 g masła
- 8 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
- 450 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 140 g puree z dyni
- 1 jajko
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- ¼ łyżeczki soli
Nadzienie cynamonowe
- 70 g masła
- 140 g cukru brązowego
- 1½ łyżeczki cynamonu
Krem śmietankowy z syropem klonowym
- 130 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 50 g masła
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1-2 łyżki śmietanki
Kroki
- Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
- Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, cynamonem, kardamonem, solą, mlekiem, masłem, cukrem, puree z dyni i jajkiem. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwa ok. 8-10 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
- Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 1½ godziny (do podwojenia objętości).
- Gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie – miękkie masło wymieszaj z cukrem i cynamonem.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 35×45 cm.
- Rozsmaruj masę maślano-cynamonową na całym placku.
- Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i przekrój dobrze naostrzonym nożem lub nitką na 12 części.
- Przełóż ślimaczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 25-30 minut.
- Gdy bułeczki się pieką, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na krem (najlepiej trzepaczką).
- Wyjmij bułeczki z piekarnika i i gdy są jeszcze ciepłe posmaruj kremem.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
A czy ten krem z serka jest konieczny?
Niekoniecznie, to taka przysłowiowa wisienka na torcie 🙂