Zupa kalafiorowa to dobry pomysł na pyszny, szybki i rozgrzewający obiad. Jest lekka, ale pożywna, a do jej przygotowania są potrzebne tylko łatwo dostępne produkty.
W sezonie zróbcie ją koniecznie ze świeżego kalafiora, ale poza sezonem mrożony kalafior też da radę.
Prosta zupa kalafiorowa -zdrowy pomysł na obiad
Zawsze w moim rankingu zup królowała pomidorowa – najlepiej taka z przecieru z własnych pomidorów. Obowiązkowo z ryżem i świeżo rwanym lubczykiem. Na zaszczytnym drugim miejscu była natomiast zupa kalafiorowa. Delikatna, z rozpływającym się w ustach kremowym kalafiorem i z dużą garścią koperku.
Zupa kalafiorowa to fantastyczny sposób na warzywne doładowanie. Mamy tu marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i kalafiora, czyli dobry zestaw zapewniający solidną dawkę witamin i dbającego o dobre trawienie błonnika.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Prosta zupa kalafiorowa – najważniejsze składniki
Kalafior. Niedawno odkryłam, że jest całkiem spore grono osób, które kalafiora nie znosi. A bo brzydko pachnie, a że bez smaku. A mi się wydaje, że po prostu nie trafili nigdy na dobrze przyrządzonego kalafiora. Świeży, dobrze doprawiony i podany to prawdziwe, kremowe niebo w gębie. A do tego jakie zdrowe!
Do przygotowania naszej zupy kalafiorowej możecie użyć zarówno świeżego jak i mrożonego kalafiora. Wszystko zależy od tego, czy przygotowujecie obiad w sezonie czy nie.
Bulion. To drugi kluczowy składnik zupy. On nadaje ton całości.
Jeśli mam czas, to najczęściej sama przygotowuję lekki bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera korzeniowego lub naciowego, pora, cebuli i czosnku.
Gdy jednak zależy mi na czasie, korzystam z gotowych bio kostek bulionowych. Ważne, by nie miały dodatku zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku, jak np. glutaminian sodu.
Jeżeli wolicie zupy gotowane na wywarze mięsnym, to oczywiście on też pasuje do zupy kalafiorowej. Została resztka rosołu? Idealnie! Do naszej kalafiorowej jak znalazł.
Ziemniaki. Ziemniaczki dopełniają całości smaku w zupie kalafiorowej i zagęszczają ją. Jestem typowym skrobiowym dzieckiem, więc ziemniaków, makaronu, ryżu u mnie nigdy dość.
Do zupy wybieram najczęściej nieduże ziemniaki z odmian, które kruszeją dopiero pod koniec gotowania, żeby mieć pewność, że nie powstanie mi ziemniaczana breja.
Sprawdź też inne pomysły na pyszne zupy na obiad:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Zupa krem z soczewicy i marchewki
Prosta zupa kalafiorowa
Składniki
- 2 litry bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 kalafior ok. 600 g
- 400 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- koperek do podania
Kroki
- Kalafiora oczyść i oddziel różyczki. Jeśli są duże przekrój na mniejsze części (najważniejsze, by wszystkie były mniej więcej jednej wielkości).
- Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki jednolitej wielkości.
- W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
- Dodaj pokrojoną w drobne plastry marchewkę i kalafiora* i smaż przez kolejne 5-7 minut.
- Wlej do garnka gorący bulion (może być gotowy bulion ekologiczny) i gotuj na niedużym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Śmietanę wymieszaj z 2 łyżkami zupy (bez warzyw) i dodaj do garnka.
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj z posiekanym koperkiem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!