Ogórki małosolne – pyszne i chrupiące

Ogórki małosolne to jeden z moich ulubionych sezonowych przysmaków. Przygotowanie takich ogóreczków jest bardzo proste i zajmuje tylko 15 minut.

Ich pysznym smakiem będziecie mogli się cieszyć już po 24 godzinach.

Ogórki małosolne – smak lata

Macie swoje ulubione smaki lata, które towarzyszą Wam od dzieciństwa? Ja mam kilka takich dań, bez których nie wyobrażam sobie letnich miesięcy – kurki w śmietanie, jagodzianki, placek drożdżowy ze śliwkami i właśnie ogórki małosolne. Bez tych ostatnich lata po prostu nie ma.

W moim rodzinnym domu robiło się zawsze delikatną wersją ogórków małosolnych – z dużą ilością kopru, ale minimalnym dodatkiem czosnku. Taka kombinacja ukształtowała moje kubki smakowe i dlatego, taki sposób przygotowania ogórków sama też praktykuję.

Dlatego w moim przepisie na ogórki małosolne nie znajdziecie całej główki czosnku, jak widziałam w niektórych wersjach, tylko kilka niedużych ząbków.

ogórki małosolne

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Ogórki małosolne krok po kroku

W czym kisić ogórki?

Ogórki można kisić w słoikach, najlepiej większych, powyżej 1-litra pojemności. Ja od kilku lat korzystam z 3-litrowego słoja kupionego w markecie za 20 złotych i jestem z niego naprawdę zadowolona. Przygotowuję w nim porcję, która starcza na kilka dni kanapek, sałatek i obiadów.

Jeszcze popularniejszym naczyniem do kiszenia ogórków małosolnychkamionki. Te naczynia nie mają pokrywek, ale wystarczy je przykryć talerzykiem. Najważniejsze jest jednak to, by niezależnie od typu i rozmiaru naczynia, które wybierzemy, było ono czyste i wyparzone.

Ogórki

Do przygotowania małosolniaczków warto wybrać świeże, jędrne ogórki gruntowe. Ja staram się kupować zawsze w sprawdzonym warzywniaku i wybieram raczej mniejsze sztuki – zdecydowanie najlepiej smakują w tej wersji.

ogórki małosolne

Zalewa i dodatki

Aby ogórki małosolne były kruche i smaczne potrzebny jest bazowy zestaw do kiszenia. W jego skład wchodzą:

  • gałązki kopru
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • sól kamienna
  • liście chrzanu, wiśni lub porzeczki

W niektórych przepisach pojawiają się jeszcze inne dodatki, takie jak liść laurowy, ziarna gorczycy czy ziele angielskie, ale według mnie są zbędne i bardziej pasują do ogórków konserwowych niż kiszonych, gdzie ich aromat jest też bardziej wyczuwalny.

Zalewę przygotowuję w proporcji 1 litr wody – 1 czubata łyżka soli. Wodę należy zagotować, dodać do niej sól, zamieszać i pozostawić do ostudzenia, by w momencie zalewania ogórków, była w temperaturze pokojowej.

ogórki małosolne

Sprawdź też inne pyszne przepisy kuchni polskiej:

Fasolka po bretońsku

Gołąbki bez zawijania

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Rosół z kurczaka

Pączki – tradycyjny przepis

ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy mięs. Świetny też jako samodzielna przekąska.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 dzień
Czas przygotowania: 1 dzień 12 min.
Porcje: 1 duży słój

Sprzęt

  • Naczynie do kiszenia – słój lub kamionka – o pojemności min. 3 litry

Składniki 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 5-6 gałązek kopru
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2-3 liście chrzanu, porzeczki lub wiśni
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 2 czubate łyżki soli

Kroki

  • Ogórki opłucz, przełóż do miski i zalej zimną wodą na czas przygotowywania pozostałych składników.
  • Wodę zagotuj, rozpuść w niej 2 czubate łyżki soli i zostaw do ostygnięcia.
  • Na dole naczynia ułóż połowę kopru, czosnku, pokrojonego na kawałki korzenia chrzanu oraz liści.
  • Odcedź ogórki i ułóż je dość ścisło w słoju. Przykryj je resztą dodatków i zalej wodą z solą.
  • Przykryj słoik gazą i zaciśnij gumką recepturką. Jeśli robisz ogórki w kamionce, przykryj je talerzykiem.
  • Pierwsze ogórki mogą być gotowe już po 24h, ale najlepiej będą smakować po dwóch dniach.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dodatek do kanapek, kiszenie, ogórek, ogórki małosolne

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl