Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Sprzęt
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
na 1 głos
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy mięs. Świetny też jako samodzielna przekąska.
Servings
1
duży słój
Czas przygotowania
15
min.
min.
Czas gotowania
1
day
d
Całkowity czas przygotowania
1
day
d
12
min.
min.
Sprzęt
Naczynie do kiszenia - słój lub kamionka - o pojemności min. 3 litry
Składniki
1,5
kg
ogórków gruntowych
5-6
gałązek
kopru
4-5
ząbków
czosnku
kawałek korzenia chrzanu
2-3
liście chrzanu, porzeczki lub wiśni
2
litry
przegotowanej wody
2
czubate łyżki
soli
Kroki
Ogórki opłucz, przełóż do miski i zalej zimną wodą na czas przygotowywania pozostałych składników.
Wodę zagotuj, rozpuść w niej 2 czubate łyżki soli i zostaw do ostygnięcia.
Na dole naczynia ułóż połowę kopru, czosnku, pokrojonego na kawałki korzenia chrzanu oraz liści.
Odcedź ogórki i ułóż je dość ścisło w słoju. Przykryj je resztą dodatków i zalej wodą z solą.
Przykryj słoik gazą i zaciśnij gumką recepturką. Jeśli robisz ogórki w kamionce, przykryj je talerzykiem.
Pierwsze ogórki mogą być gotowe już po 24h, ale najlepiej będą smakować po dwóch dniach.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
przekąska
Kuchnia:
polska
Słowo kluczowe:
dodatek do kanapek, kiszenie, ogórek, ogórki małosolne