Greckie pulpeciki z indyka i cukinii z tzatziki

Pyszny obiad w 30 minut, czyli greckie pulpeciki z indyka i cukinii podane na tzatziki w towarzystwie prostej sałatki z pomidora, papryki i ogórka. Niezwykle soczyste pieczone pulpeciki z dodatkiem startej cukinii, klasyczny grecki sos tzatziki i świeże, chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii

Jeśli tak jak ja lubicie obiady, które można zrobić na dwa dni czy te, które nadają się do wygodnego mrożenia, to na pewno polubicie te pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii. To idealny pomysł na obiad dla wszystkich, którzy szukają niskokalorycznych i wysokobiałkowych propozycji. Posmakują też dzieciom, które nawet się nie zorientują, że zjadają bonusową porcję warzyw.

Pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić greckie pulpeciki z indyka i cukinii z piekarnika?

Do przygotowania tych pieczonych pulpecików potrzebujecie tylko kilku, łatwo dostępnych składników:

  • cukinia – starta na grubych oczkach i mocno odciśnięta z płynu
  • cebula – u mnie zazwyczaj czerwona, ze względu na słodszy, delikatniejszy smak
  • mięso mielone z indyka – polecam mięso z udźca; to z samej piersi może być zbyt suche
  • jajka – jak zawsze polecam „zeróweczki”
  • bułka tarta – do zawiązania masy
  • świeży koperek – duuuużo koperku dla świeżości smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem – jedna z dwóch mieszanek przypraw, których regularnie używam w kuchni; fantastycznie podkręca smak każdej potrawy

Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy w kulki i skropione oliwą pieczemy, aż będą złociste.

Pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii

Spróbuj też innych prostych pomysłów na obiad z kuchni świata:

Ropa vieja, czyli kubańska szarpana wołowina

Wieprzowina w cydrze z jabłkami

Halloumi zapiekane po grecku

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński

Faszerowane bataty z mięsem w stylu tex-mex

Pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii

Greckie pulpeciki z indyka i cukinii z tzatziki

Greckie pulpeciki z indyka i cukinii z tzatziki to pyszny pomysł na obiad rodem z kuchni śródziemnomorskiej, który będzie hitem całej rodziny.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Pulpeciki z indyka i cukinii

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 1 jajko
  • 1 ¼ łyżki bułki tartej
  • łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 pęczek koperku posiekany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa

Sałatka warzywna

  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek pokrojony w plastry
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Tzatziki

Kroki

  • Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko wyłożone gazą, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij płyn.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki na pulpeciki. Dodaj cukinię i zagnieć na zwartą masę.
  • Formuj kulki wielkości moreli i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skrop pulpeciki oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć w połowie czasu pieczenia).
  • W misce umieść wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj.
  • Gdy pulpeciki upieką się, podawaj je ułożone na sosie tzatziki w towarzystwie sałatki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, indyk, klopsiki, obiad bez węgli, obiad na dwa dni, pulpeciki, pulpety, pulpety z indyka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl