Pyszny obiad w 30 minut, czyli greckie pulpeciki z indyka i cukinii podane na tzatziki w towarzystwie prostej sałatki z pomidora, papryki i ogórka. Niezwykle soczyste pieczone pulpeciki z dodatkiem startej cukinii, klasyczny grecki sos tzatziki i świeże, chrupiące warzywa to idealne połączenie.
Pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii
Jeśli tak jak ja lubicie obiady, które można zrobić na dwa dni czy te, które nadają się do wygodnego mrożenia, to na pewno polubicie te pieczone greckie pulpeciki z indyka i cukinii. To idealny pomysł na obiad dla wszystkich, którzy szukają niskokalorycznych i wysokobiałkowych propozycji. Posmakują też dzieciom, które nawet się nie zorientują, że zjadają bonusową porcję warzyw.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić greckie pulpeciki z indyka i cukinii z piekarnika?
Do przygotowania tych pieczonych pulpecików potrzebujecie tylko kilku, łatwo dostępnych składników:
- cukinia – starta na grubych oczkach i mocno odciśnięta z płynu
- cebula – u mnie zazwyczaj czerwona, ze względu na słodszy, delikatniejszy smak
- mięso mielone z indyka – polecam mięso z udźca; to z samej piersi może być zbyt suche
- jajka – jak zawsze polecam „zeróweczki”
- bułka tarta – do zawiązania masy
- świeży koperek – duuuużo koperku dla świeżości smaku
- suszone pomidory z czosnkiem – jedna z dwóch mieszanek przypraw, których regularnie używam w kuchni; fantastycznie podkręca smak każdej potrawy
Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy w kulki i skropione oliwą pieczemy, aż będą złociste.

Spróbuj też innych prostych pomysłów na obiad z kuchni świata:
Ropa vieja, czyli kubańska szarpana wołowina
Wieprzowina w cydrze z jabłkami
Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński
Faszerowane bataty z mięsem w stylu tex-mex

Greckie pulpeciki z indyka i cukinii z tzatziki
Składniki
Pulpeciki z indyka i cukinii
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 1 cukinia ok. 300 g
- 1 jajko
- 1 ¼ łyżki bułki tartej
- 1½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
- 1 pęczek koperku posiekany
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa
Sałatka warzywna
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 ogórek pokrojony w plastry
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Tzatziki
- 1 porcja tzatziki
Kroki
- Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko wyłożone gazą, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij płyn.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki na pulpeciki. Dodaj cukinię i zagnieć na zwartą masę.
- Formuj kulki wielkości moreli i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop pulpeciki oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć w połowie czasu pieczenia).
- W misce umieść wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj.
- Gdy pulpeciki upieką się, podawaj je ułożone na sosie tzatziki w towarzystwie sałatki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!