Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Greckie pulpeciki z indyka i cukinii z tzatziki

Greckie pulpeciki z indyka i cukinii z tzatziki to pyszny pomysł na obiad rodem z kuchni śródziemnomorskiej, który będzie hitem całej rodziny.
Servings 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Pulpeciki z indyka i cukinii

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 1 jajko
  • 1 ¼ łyżki bułki tartej
  • łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 pęczek koperku posiekany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa

Sałatka warzywna

  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek pokrojony w plastry
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Tzatziki

Kroki

  • Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko wyłożone gazą, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij płyn.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki na pulpeciki. Dodaj cukinię i zagnieć na zwartą masę.
  • Formuj kulki wielkości moreli i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skrop pulpeciki oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć w połowie czasu pieczenia).
  • W misce umieść wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj.
  • Gdy pulpeciki upieką się, podawaj je ułożone na sosie tzatziki w towarzystwie sałatki.
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, indyk, klopsiki, obiad bez węgli, obiad na dwa dni, pulpeciki, pulpety, pulpety z indyka