Wytrawna arbuzowa pizza

Wytrawna arbuzowa pizza to hit każdej imprezy. Karmelizowany arbuz, delikatna roszponka, wyrazisty ser pleśniowy i chrupiące orzechy to rewelacyjne połączenie!

Arbuz na słono – świetna przekąska na imprezę

Szukasz zaskakującej i pysznej przekąski na imprezę? Jestem przekonana, że wytrawna arbuzowa pizza będzie hitem kolejnego spotkania ze znajomymi. Jest nie tylko pyszna, ale również super prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia potrzeba tylko kilku łatwo dostępnych składników.

Arbuzowa pizza wytrawna

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Wytrawna arbuzowa pizza – składniki

Żeby zrobić tę pyszną arbuzową przekąskę, na swoją listę zakupów dopiszcie:

  • dojrzałego arbuza, najlepiej bezpestkowego
  • ser pleśniowy typu lazur czy gorgonzola
  • roszponkę lub rukolę (druga opcja bardziej wyrazista)
  • orzechy, np. włoskie, pekany
  • miód
  • ocet balsamiczny

Gdy będziecie mieć już wszystkie składniki, przygotowanie tej nietypowej pizzy nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut!

wytrawna Arbuzowa pizza

Sprawdź też inne pomysły na przekąski na imprezę:

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Sushi z ogórka z wędzonym łososiem

Łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka i awokado

Falafel

Chlebek naan

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

wytrawna Arbuzowa pizza

Wytrawna arbuzowa pizza

Arbuz na słono? Jak najbardziej! Ta wytrawna arbuzowa pizza to super przekąska na imprezę lub na lunch czy kolację w gorący dzień.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 2 plastry arbuza
  • 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola czy lazur
  • garść roszponki lub rukoli
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich prażonych i posiekanych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • oliwa do smażenia

Kroki

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Ułóż plaster arbuza i smaż na średnim/dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż zacznie się karmelizować. Przełóż arbuza na drugą stronę i smaż kolejną minutę.
    2 plastry arbuza, oliwa
  • Przełóż arbuza na duży talerz. Ułóż roszponkę, pokruszony ser, prażone orzechy.
    100 g sera pleśniowego, garść roszponki, 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • Polej miodem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
    2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, przekąska
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: arbuz, fit przepis, orzechy, przekąska, przekąska na grilla, przekąska na imprezę, przekąski na imprezę, ser pleśniowy, szybkie przekąski, zdrowe przekąski

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl