Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Wytrawna arbuzowa pizza

Arbuz na słono? Jak najbardziej! Ta wytrawna arbuzowa pizza to super przekąska na imprezę lub na lunch czy kolację w gorący dzień.
Servings 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Ingredients

  • 2 plastry arbuza
  • 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola czy lazur
  • garść roszponki lub rukoli
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich prażonych i posiekanych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • oliwa do smażenia

Instructions

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Ułóż plaster arbuza i smaż na średnim/dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż zacznie się karmelizować. Przełóż arbuza na drugą stronę i smaż kolejną minutę.
    2 plastry arbuza, oliwa
  • Przełóż arbuza na duży talerz. Ułóż roszponkę, pokruszony ser, prażone orzechy.
    100 g sera pleśniowego, garść roszponki, 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • Polej miodem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
    2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki octu balsamicznego
Posiłek: kolacja, lunch, przekąska
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: arbuz, fit przepis, orzechy, przekąska, przekąska na grilla, przekąska na imprezę, przekąski na imprezę, ser pleśniowy, szybkie przekąski, zdrowe przekąski