Szukasz pomysłu na lekki i zdrowy obiad lub kolację? Sprawdź przepis na tę pyszną fit sałatkę z kurczakiem i sosem jogurtowym. To kolorowe, pełne warzyw danie dostarczy Ci solidną porcję witamin oraz chudego białka i na długo pozostawi uczucie sytości w Twoim brzuchu.
Kurczak na 3 sposoby
Filet z kurczaka do tej sałatki możesz przygotować na 3 sposoby:
- na grillu (lub patelni grillowej),
- we frytkownicy beztłuszczowej (air fryer),
- w piekarniku.
Wszystkie metody pozwalają na przygotowanie kurczaka z niewielką ilością tłuszczu i bez utraty smaku. Pamiętaj tylko, by marynować mięso minimum 3 godziny przed pieczeniem, by zdążyło przejść aromatem przypraw.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym – wskazówki i zamienniki
Sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym to świetny posiłek na każdą okazję. Podaj ją na obiad, włóż do lunchboxa i zabierz do pracy lub szkoły lub przygotuj podczas majówkowego grillowania.
Ta sałatka jest naprawdę bardzo prosta i ciężko ją zepsuć, ale poniżej podrzucam kilka wskazówek, jak ją przygotować, by za każdym razem wyszła przepysznie.
- Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki o równej wielkości i grubości, by równomiernie się upiekły/usmażyły na grillu.
- Marynuj mięso najlepiej przez całą noc – będzie najbardziej aromatyczne i soczyste.
- Modyfikuj listę składników według własnych upodobań. Nie lubisz papryki? Pomiń ją i dodaj np. grillowaną cukinię. Nie możesz patrzeć na kukurydzę? Spróbuj wersji z ciecierzycą.
Sprawdź też inne pomysły na sałatki do pracy:
Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym
Składniki
Kurczak – marynata do kurczaka
- 600 g piersi z kurczaka pokrojonych na mniejsze, równe części
- 3 łyżki oleju
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sos jogurtowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon czubata
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki szczypiorku posiekanego
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól, świeżo zmielony pieprz
Pozostałe
- 1 sałata rzymska pokrojona
- 140 g kukurydzy
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 2 ogórki pokrojone w plastry
- 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Kroki
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki na marynatę do kurczaka. Włóż do niej mięso i marynuj przez min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.600 g piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól, świeżo zmielony pieprz
- Kurczaka piecz we frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut (w zależności od grubości kawałków), obracając w połowie pieczenia. Możesz też upiec go w piekarniku lub przygotować na grillu.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos jogurtowy.250 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki szczypiorku, 2 łyżki natki pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz
- Pokrojone warzywa umieść na głębokim talerzu, na nich ułóż kurczaka i polej sosem.1 sałata rzymska, 140 g kukurydzy, 2 czerwone papryki, 2 ogórki, 250 g pomidorków koktajlowych
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!