Wymieszaj w misce wszystkie składniki na marynatę do kurczaka. Włóż do niej mięso i marynuj przez min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
600 g piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju, sok z ½ cytryny, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól, świeżo zmielony pieprz
Kurczaka piecz we frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut (w zależności od grubości kawałków), obracając w połowie pieczenia. Możesz też upiec go w piekarniku lub przygotować na grillu.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos jogurtowy.
250 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki szczypiorku, 2 łyżki natki pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz
Pokrojone warzywa umieść na głębokim talerzu, na nich ułóż kurczaka i polej sosem.
1 sałata rzymska, 140 g kukurydzy, 2 czerwone papryki, 2 ogórki, 250 g pomidorków koktajlowych