Shoarma z kurczaka z piekarnika to zdrowszy sposób na przygotowanie popularnego dania kuchni Bliskiego Wschodu. Niezwykle aromatyczne, soczyste pieczone mięso z kurczaka będzie świetnie smakować w towarzystwie świeżo pokrojonych warzyw i sosu jogurtowego.
Shoarmę z dodatkami podaj w zawiniętą w domowy chlebek lawasz lub z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. W każdej wersji będzie świetnym pomysłem na obiad, który posmakuje też dzieciom.
To danie przygotujesz też w multicookerze/szybkowarze – poniżej znajdziesz dokładną instrukcję!
Co to jest shoarma?
Shoarma (szarma, shawarma), która ma swoje korzenie w Imperium Ottomańskim, to mięsne danie składające się z aromatycznie doprawionego mięsa, upieczonego na obracającym się, pionowym rożnie i pokrojonego w cienkie paski. Tradycyjnie shoarmę przygotowuje się z jagnięciny i baraniny, obecnie często spotykany jest też kurczak, indyk czy wołowina.
Shoarma jest jednym z najpopularniejszych street foodów w wielu krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Egipt, Syria, Izrael czy Irak.
Bliźniaczymi potrawami dla shoarmy są turecki doner kebab i grecki gyros.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Shoarma z kurczaka – jakie przyprawy są potrzebne?
Jeśli chcesz, by Twoja shoarma z kurczaka z piekarnika wyszła pysznie, nie możesz zapomnieć o przyprawach. To niezwykle aromatyczne danie i znajdziemy tu wiele smaków charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej.
W mojej mieszance przypraw do shoarmy z kurczaka znajdują się kumin (kmin rzymski), słodka papryka, czosnek, ziarna kolendry, kurkuma, cynamon, kardamon i świeżo mielony czarny pieprz.
Pamiętaj, by zamarynować mięso kilka godzin wcześniej – najlepiej niech spędzi w marynacie całą noc. Dzięki temu zdąży wchłonąć aromat przypraw i ziół.
Shoarma z kurczaka z piekarnika – jaki sos i dodatki?
Najbardziej lubię jeść shoarmę z kurczaka z piekarnika zawiniętą w lawasz lub chlebek pita, ze świeżo pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą i lekkim sosem jogurtowym z dużą ilością natki pietruszki.
Inne dodatki, które świetnie pasują do tego dania to frytki, pieczone ziemniaki, ryż, surówka coleslaw, sałata, szpinak i piklowane warzywa.
Sprawdź też inne przepisy na obiad z różnych kuchni świata:
Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA
Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński
Shoarma z kurczaka z piekarnika
Składniki
Kurczak
- 1 kg piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- ⅓ łyżeczki kardamonu mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu zmielonych
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 8 łyżek oliwy
Sos jogurtowy
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka koperku
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta kuminu
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo
- placki lawasz
- pomidory
- ogórki
- czerwona cebula
- sałata rzymska
Kroki
- W misie wymieszaj wszystkie składniki na marynatęsok z 1 cytryny, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, ⅓ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki ziaren pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 8 łyżek oliwy
- Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości (przykładowo pierś z kurczaka zazwyczaj kroję tylko wzdłuż, by wyrównać grubość).1 kg piersi z kurczaka
- Włóż kurczaka do marynaty i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Kurczaka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłóż.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 °C
- Po wyjęciu z piekarnika, przełóż mięso na deskę do krojenia i po 5 minutach pokrój je w dość cienkie paski.
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce, a warzywa pokrój.200 g jogurtu greckiego, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka koperku, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta kuminu, szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz, placki lawasz, pomidory, ogórki, czerwona cebula, sałata rzymska
- Podawaj w placku lawasz, chlebku pita lub z frytkami, w towarzystwie świeżych warzyw i sosu jogurtowego.
Wskazówki
Przygotowanie w multicookerze/szybkowarze:
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!