Soczysty pieczony kurczak w maślance to przepyszny pomysł na obiad, który zasmakuje każdemu!
Rozpływające się w ustach, miękkie i soczyste mięso kurczaka po prostu oczarowuje! Jego przygotowanie jest super proste, idealne dla początkujących adeptów domowego gotowania.
Pieczony kurczak w maślance. Co daje moczenie mięsa w maślance?
Ile razy słyszałam, że “pieczony kurczak jest zawsze suchy”. Kto tak mówi, ewidentnie nie zna tego przepisu na ultra soczystego kurczaka w maślance.
Prosta marynata, której podstawą jest maślanka i sól, działa tutaj jak solanka. Sprawia, że mięso staje się delikatniejsze, bardziej kruche i aromatyczne. W efekcie otrzymujemy najbardziej soczystego, pełnego smaku pieczonego kurczaka.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Soczysty pieczony kurczak w maślance. Przepis Nigelli Lawson
Pomysł na marynowanie kurczaka w maślance podsunęła mi mistrzyni prostych, domowych smaków, czyli Nigella Lawson. Jeśli śledzicie regularnie bloga, to wiecie, że jestem fanką jej przepisów i wielu z nich jestem wierna od lat (chyba nie ma bardziej obłędnego ciasta czekoladowego niż jej czekoladowa chmura).
Nigella nie przygotowuje wykwintnych dań rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. To mistrzyni nieskomplikowanego gotowania i przepisów idealnych dla początkujących.
To ona nauczyła mnie, że nie potrzeba kilkunastu przypraw i sosów, by wydobyć to, co najlepsze z potrawy. Coś absolutnie przepysznego można wyczarować z podstawowych składników dostępnych w lodówce.
Dowodem na to jest właśnie ten soczysty pieczony kurczak w maślance.
Pieczony kurczak w maślance – wskazówki
Ten soczysty pieczony kurczak w maślance jest bardzo prosty w przygotowaniu. By wyszedł idealnie, pamiętaj o kilku punktach.
Dobre mięso. Wybierając kurczaka, staraj się kupować świeże mięso od sprawdzonych dostawców. Gdy kupujesz mięso w markecie, warto zdecydować się na kurczaka z chowu bez antybiotyków. Różnica w smaku, w porównaniu z drobiem z masowej produkcji, jest wyraźnie zauważalna.
Marynowanie. Minimalny czas trzymania kurczaka w marynacie to 2 godziny. Jednak z doświadczenia wiem, że najsmaczniejszy i najdelikatniejszy będzie po spędzeniu minimum 10 godzin w lodówce.
Dodatkowe przyprawy. Urok tego kurczaka w maślance polega na jego prostocie. Nie musicie dodawać do niego żadnych dodatkowych przypraw oprócz soli. Jeśli jednak macie ochotę poeksperymentować, to polecam dosypanie nieco zmielonej papryczki chilli lub kuminu.
Z czym podawać kurczaka w maślance?
Do pieczonego kurczaka w maślance proponuję chrupiące pieczone ziemniaki, frytki lub puree ziemniaczane.
Jeśli chodzi zaś o zieleninę to świetnie sprawdzi się domowa sałatka coleslaw, gotowane na parze brokuły czy fasolka szparagowa.
Sprawdź też inne pomysły na obiad dla całej rodziny:
Pieczone polędwiczki wieprzowe
Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA
Szarpana wieprzowina. Pulled pork
Soczysty pieczony kurczak w maślance
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 50 ml oleju
- 400 ml maślanki
- 2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka miodu
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka chilli opcjonalnie
- świeży rozmaryn
Kroki
- Umieść kurczaka w dużej torebce strunowej lub w misce.
- Dodaj maślankę, olej, sól, czosnek, miód i świeżo zmielony pieprz.
- Dokładnie wymieszaj i ułóż kurczaka tak, by cały był przykryty marynatą.
- Zamknij torebkę lub szczelnie przykryj miskę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (optymalnie na całą noc; kurczaka w marynacie można trzymać do dwóch dni).
- Wyjmij mięso z lodówki na minimum 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia (powrót do temperatury pokojowej to gwarancja, że mięso równomiernie się upiecze).
- Nastaw piekarnik na 220 °C
- Przełóż mięso do formy do pieczenia (najlepiej żeliwnej; jeśli takiej nie masz, pamiętaj by nasmarować blachę olejem lub wyłożyć ją folią do pieczenia), zdejmując z niego jak najwięcej marynaty.
- Skrop kurczaka delikatnie olejem i wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C
- Piecz przez kolejne 20 minut.
- Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką coleslaw.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!