Ten sprawdzony przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z wyjątkowym kremem z białej czekolady i serka śmietankowego pozwoli przygotować wilgotne, puszyste, aromatyczne i przepyszne ciacho.
To szybkie ciasto marchewkowe jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy krótko w misce i przekładamy do formy. A ten krem… Po prostu obłęd!
Prosty przepis na ciasto marchewkowe
Szybkie ciasto marchewkowe jest świetne na każdą okazję – na Wielkanoc, na weekend z rodziną i na każdy inny dzień tygodnia 😉 Jest puszyste, wilgotne i proste do zrobienia. Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie kilku dodatkowych marchewek.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najlepszy krem do ciasta marchewkowego
To pyszne, bogate i wilgotne ciasto marchewkowe robię od lat według tego samego, sprawdzonego przepisu, który znajdziecie poniżej. Zazwyczaj dekorowałam lub przekładałam je tradycyjną polewą z serka śmietankowego typu Philadelphia i cukru pudru.
Jednak jakiś czas temu natrafiłam na przepis na krem z białej czekolady i serka śmietankowego (white chocolate cream cheese frosting) autorstwa Rose Levy Beranbaum i wiedziałam, że muszę go spróbować.
I tak jak myślałam – to był totalny game changer jeśli chodzi o ciasto marchewkowe. Ten krem zachowuje idealny balans między słodkością i delikatnością białej czekolady a kwaskowością i świeżością serka.
Do tego subtelna nuta wanilii i krem idealny gotowy. Z nim proste ciasto marchewkowe staje się super luksusowym deserem z wyższych sfer.
Jak zrobić proste ciasto marchewkowe bez zakalca?
Właściwie każde ciasto ucierane – tak jak to szybkie ciasto marchewkowe – jest obarczone ryzykiem zakalca. Zapewniam jednak, że nie macie czego się obawiać, bo przygotowałam dla Was listę najważniejszych wskazówek, dzięki którym przygotujecie pyszne ciasta bez zakalca.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To podstawowy krok podczas przygotowania ciasta ucieranego. Jaja, olej i inne dodatki, które mogą być trzymane w chłodzie, najlepiej wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Krótkie miskowanie. Dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałe suche składniki najczęściej mieszam za pomocą silikonowej szpatułki, a nie mikserem, by nie napowietrzać masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie i puszyste ciasto marchewkowe stanie się plackiem.
Nie otwieraj piekarnika bez potrzeby. Każde uchylenie drzwiczek piekarnika to zmiana temperatury w środku i zaburzenie procesu pieczenia. Trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie (chyba, że wiesz, że Twój piekarnik ma specjalne wymagania – wtedy oczywiście dostosuj ten czas zgodnie ze swoimi doświadczeniami).
Sprawdź też inne przepisy na łatwe ciasta:
Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen
Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady i serka śmietankowego
Sprzęt
- 1 Forma do pieczenia o wymiarach 33×27 cm
Składniki
Ciasto marchewkowe
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 300 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 100 g orzechów włoskich lub pekan zmiksowanych krótko w blenderze lub drobno posiekanych
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek namoczonych w Cointreau lub w soku pomarańczowym
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 4 duże jaja
- 1 pomarańcza do starcia z niej skórki
Krem z białej czekolady i serka śmietankowego
- 300 g serka śmietankowego
- 100 g masła miękkiego
- 300 g białej czekolady
- 1½ łyżki kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kroki
Ciasto marchewkowe – przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.*
- W drugiej dużej misie utrzyj olej z cukrem.
- Dodawaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Dodaj zawartość miski z mąką i wmieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy i rodzynki (pamiętaj, by odcedzić je przed dodaniem do masy). Delikatnie i krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Krem z białej czekolady i serka śmietankowego
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia (powinna mieć temperaturę pokojowej, gdy będziesz dodawać ją do pozostałych składników kremu).
- W misie miksera umieść serek śmietankowy, masło, śmietanę i zmiksuj. Dodaj wystudzoną białą czekoladę i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Na sam koniec wlej ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj.
- Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście marchewkowym.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!