Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to pyszny pomysł na zdrowe i pożywne drugie śniadanie czy lunchbox do pracy. Solidna porcja warzyw i białka zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Aromatyczny, musztardowy winegret sprawia, że wszystkie składniki łączą się w przepyszną całość.
Jak można zrobić inaczej fasolkę szparagową?
Jaki jest Wasz ulubiony obiad na ciepłe, letnie dni? Niektórzy stawiają na makaron z serem i owocami, inni preferują mleko zsiadłe z ziemniaczkami.
Ja natomiast nie wyobrażam sobie czerwcowych i lipcowych obiadów bez zestawienia jajko sadzone + młode ziemniaki + fasolka szparagowa.
Młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Warto korzystać z nich na wiele sposobów i nie ograniczać się tylko do jednej opcji.
Co więc można zrobić z fasolki szparagowej? Ta prosta i pyszna sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to super pomysł na urozmaicenie letniego menu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem – pomysł na lunchbox
Pełna warzyw sałatka jest zawsze świetnym rozwiązaniem na lunch do pracy. Lekka, pożywna, pełna dających energię węglowodanów i sycącego białka. A jej przygotowanie zajmie Wam tylko 30 minut.
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem będzie smakować najlepiej, jeśli wszystkie składniki będą ugotowane “w punkt”. Co to oznacza? Że fasolka będzie stawiać lekki opór przy gryzieniu, a ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
W przepisie podaję orientacyjny czas gotowania, by osiągnąć taki efekt. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa są różnej wielkości i świeżości. Polecam więc Wam regularne sprawdzanie twardości warzyw podczas gotowania.
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem, czyli co można zrobić z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem nie byłaby tak pyszna, gdyby nie dodatki, które ją dopełniają i dodają charakteru. Aromatyczne fileciki anchois, słone kapary i wyrazisty, musztardowy winegret sprawiają, że sałatka ma naprawdę wyjątkowy smak.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne sałatki:
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem
Składniki
- 600 g młodych ziemniaków
- 500 g fasolki szparagowej
- 4 jajka
- 5 filetów anchois
- kilka kaparów
Musztardowy winegret
- ¼ szklanki oliwy
- 1½ łyżki musztardy
- sok z ½ cytryny
- 1 filet anchois posiekany
- garść koperku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Kroki
- Ziemniaki umyj i dobrze wyszoruj.
- Fasolkę opłucz pod bieżąca wodą i odkrój końcówki.
- Przełóż fasolkę do garnka i zalej ją zimną wodą, posól i zagotuj. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj fasolkę przez 6-14 minut (im starsza fasolka, tym dłużej się gotuje). Odcedź.
- Ziemniaki zalej wrzątkiem, posól i gotuj je przez 10-15 minut (małe sztuki gotują się krócej, większe dłużej). Odcedź.
- Jajka ugotuj na twardo (8 minut). Zalej je zimną wodą, by zakończyć proces gotowania. Gdy ostygną przekrój je na połówki lub ćwiartki.
- W słoiczku lub kubku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
- Na półmisku ułóż fasolkę, następnie ziemniaki (większe sztuki przekrój na pół) i jajka. Dodaj fileciki anchois, kapary i polej winegretem. Posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Inspiracja do przepisu: Salt&Lavender
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!