Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to pyszny pomysł na prosty obiad z piekarnika.
Aromatyczny farsz, którego głównym składnikiem jest mielony indyk, zamykamy w czerwonej lub żółtej papryce, która staje się wspaniale miękka i wyjątkowo słodka dzięki zapiekaniu w piekarniku.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami – prosty obiad z piekarnika
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami pojawia się w mojej kuchni regularnie. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, pożywna i łatwo modyfikować przepis w zależności od tego, co akurat jest w kuchni.
Ta faszerowana papryka jest dobrym pomysłem na obiad, kolację czy na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać ją 2-3 minuty w kuchence mikrofalowej i posiłek gotowy!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jakie nadzienie do papryki faszerowanej?
Ta papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to idealny przepis na obiad dla wszystkich, którzy lubią kombinować w kuchni. Za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od tego, co danego dnia do niej dodacie.
Poniżej znajdziecie kilka propozycji modyfikacji:
Mięso mielone. W przepisie znajdziecie mięso z indyka, ale możecie równie dobrze użyć dowolnego mięsa mielonego: z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny.
Ryż. Ja najczęściej dodaję ryż parboiled. To delikatny, biały ryż, który dzięki specjalnej obróbce termicznej przed wyłuskaniem, zachowuje zdecydowanie więcej witamin i mikroelementów niż klasyczny biały ryż.
Ta papryka faszerowana będzie świetnie smakować z dowolnym ryżem (białym, brązowym, basmati, itp.) lub kaszą – bardzo dobrze pasuje kasza orkiszowa, jaglana lub bulgur.
Pieczarki. Jasne czy brązowe pieczarki? Wybór należy do Was. Możecie je też w ogóle pominąć, jeśli nie jesteście fanami grzybów.
Opcjonalne dodatki. Do urozmaicenia możecie dodać do farszu groszek zielony, kukurydzę, suszone pomidory lub fasolę.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem – dodatki
Ta papryka faszerowana mięsem mielonym spokojnie obroni się jako samodzielne danie bez dodatków, choć na pewno dodatkowa porcja warzyw nie zaszkodzi. Podawajcie ją z lekką sałatą polaną cytrusowym winegretem lub na szpinaku w sosie pomidorowym.
Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad z piekarnika:
Pizza BBQ z kurczakiem i wędzonym serem gouda
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Składniki
- 5 papryk czerwonych lub żółtych
- 550 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu parboiled
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- sok z ¼ cytryny
Kroki
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Papryki umyj, odkrój górną część – nie wyrzucaj jej, jeszcze się przyda. Oczyść środek z nasion i białych części.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki opłucz i pokrój w niedużą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
- Rozgrzej olej na patelni olej. Dodaj cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj pieczarki, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1-2 łyżki oleju i dodaj mięso. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż aż całe mięso będzie przesmażone.
- Dodaj krojone pomidory i smaż przez 6-8 minut, aż pomidory odparują i całość nieco zgęstnieje.
- Dodaj do mięsa ryż, posiekaną natkę pietruszki i pieczarki z cebulą, wymieszaj.
- Wypełnij wszystkie papryki farszem i ułóż je w nasmarowanym lekko olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj papryki czapeczkami.
- Wstaw papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Polecam