Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki to przepyszny pomysł na kolację czy lunch do pracy.

Wędzona makrela rewelacyjnie smakuje w towarzystwie słodkich, pieczonych buraków, orzechowej komosy ryżowej i lekko pikantnego, wyrazistego sosu z rzodkiewki.

Sałatka z makreli z burakiem i komosą ryżową – idealna sałatka na kolację

Jestem prawie pewna, że większości z Was wędzona makrela kojarzy się jako pospolita przekąska do jedzenia solo albo w postaci pasty na kanapki. Od razu uprzedzam – te wersje też uwielbiam, ale szukanie nowych pomysłów na nieco spowszedniałe składniki to moje hobby. Podczas takich poszukiwań powstał przepis na tę sałatkę.

Ta prosta sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki to przepyszna, wyjątkowa kompozycja smaków i tekstur, która tworzy niezwykle efektowne i smaczne, pełnowartościowe danie. To świetny pomysł na kolację czy do spakowania w lunchbox do pracy.

Obok aromatycznej, rozpływającej się w ustach, wędzonej makreli, znajdziemy soczystego, pieczonego buraka, lekko chrupiącą komosę ryżową (quinoa) o orzechowym posmaku i delikatną roszponkę. Całość dopełnia wyrazisty, kremowy dressing z chrupiącą i orzeźwiającą rzodkiewką.

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sałatka z makreli z burakiem – talerz pełen zdrowia

Modne teraz określenie superfood, oznaczające wyjątkowe zdrowe i wartościowe jedzenie, idealnie pasuje do tej sałatki z makreli z burakiem. Każdy składnik, który w niej znajdziemy niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej trzem najważniejszym składnikom.

Wędzona makrela

Makrela wędzona jest popularna wśród osób uważających na liczbę spożywanych węglowodanów. Nie zawiera ich bowiem w ogóle! Znajdziemy w niej natomiast dużą ilość białka, a dokładnie 26 g w 100 g ryby. Wędzona makrela może pochwalić się też zawartością takich witamin jak kwas foliowy, witamina A, witaminy z grupy B, witamina D, witamina E i niacyna.

Buraki

Znane ze swojego działania krwiotwórczego buraki, to bogactwo wapnia, żelaza, potasu i antocyjanów, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Uważać na nie muszą jedynie osoby chore na cukrzycę, bowiem buraki zawierają sporo sacharozy.

Komosa ryżowa

Quinoa albo – bardziej swojsko – komosa ryżowa to od kilku lat hit zdrowej żywności. Pełna jest witamin i antyoksydantów. Najwcześniej poznali się na niej mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi i gdzie nazywana jest „świętym zbożem Inków”. Co ciekawe, quinoa zbożem nie jest, ale wytwarza nasiona, które bogate są w skrobie.

W komosie znajdziemy duże ilości białka, co gwarantuje uczucie sytości na dłużej. Jest w niej też dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dzięki temu ta sałatka z burakiem z makreli z komosą ryżową jest zdrowa i pożywna.

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

Prawdopodobnie najlepsza sałatka z makreli wędzonej

Sałatka z makreli z burakiem, komosą i dressingiem z rzodkiewki to idealne danie na kolację ze znajomymi, lunch do pracy, a nawet lekki obiad. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, bardzo efektownie prezentuje się na talerzu i robi wrażenie swoim wyjątkowym smakiem i połączeniem składników.

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

Sprawdź też inne pomysły na sałatki:

Sałatka nicejska

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka Gyros

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą

Sałatka z makrelą, burakiem i dressingiem z rzodkiewki

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

To pyszna, bardzo zdrowa, wyjątkowa sałatka, która zachwyci gości na spotkaniu ze znajomymi czy imprezie rodzinnej.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 1 duża wędzona makrela 350 – 400 g
  • 3 buraki
  • 70 g roszponki

Dressing

  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 4-5 rzodkiewek

Kroki

  • Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz 45 – 60 minut, w zależności od rozmiaru. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, otwórz sakiewki z folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, pokrój buraki w plastry.
  • Przepłucz dokładnie komosę ryżową na gęstym sitku pod zimną wodą. Płucz, aż woda przestanie się pienić.
  • Przełóż komosę do garnka i zalej 1½ szklanki wody, wsyp ½ łyżeczki soli i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez 15 minut, zdejmij z ognia, ale zostaw po przykryciem na jeszcze kolejne 15 minut (żeby quinoa w pełni wchłonęła wodę).
  • Makrelę oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
  • Przygotuj dressing. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do miseczki razem z jogurtem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, pokrojone buraki, roszponkę i makrelę w kawałkach. Polej dressingiem.

Wskazówki

Dokładne wypłukanie komosy jest bardzo ważne, by pozbyć się gorzkich saponin.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, sałatka
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: buraki, komosa ryżowa, makrela, prosta sałatka, quinoa, ryba, sałatka na imprezę, superfoods

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Czym zastanowić komose ?

    1. Aga Author says:

      Ulubioną kaszą – dobry będzie np. bulgur albo kuskus.

  2. 5 stars
    Często robię podobną sałatkę ale z kaszą kuskus 🙂 Do tego odkąd mam toster ariete to dokładam grzanki i jest pycha! 🙂

5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl