Takiej sałatki ziemniaczanej jeszcze nie jedliście. Grecka sałatka ziemniaczana, czyli patatosalata, to połączenie ziemniaków, fety, oliwek i kaparów z dużą ilością aromatycznej zieleniny i orzeźwiającym sosem winegret.
Ta sałatka będzie super na imprezę, na kolację czy do spakowania do lunchboxa do pracy. A jej przygotowanie jest dziecinnie proste!
Sałatka ziemniaczana po grecku
Klasyczną sałatkę ziemniaczaną zna każdy. Najbardziej znana wersja to połączenie kartofli, jajek, cebuli i majonezu oraz musztardy.
Dziś chcę Was zachęcić do spróbowania wersji śródziemnomorskiej. Grecka sałatka ziemniaczana jest lekka, orzeźwiająca i zaskakuje nietuzinkowym smakiem. Zamiast majonezu znajdziecie tu cytrusowy winegret, a o to, by sałatka była sycąca dba dodatek sera feta.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Grecka sałatka ziemniaczana – najważniejsze składniki
Do przygotowania tej prostej sałatki ziemniaczanej, która świetnie sprawdzi się na lunch, kolację czy jako dodatek do grilla, potrzebujecie tylko kilku łatwo dostępnych składników:
- Ziemniaki. Punkt oczywisty i niezbędny. Najlepsze będą kartofle odmiany A i AB, czyli takie, które po ugotowaniu są cały czas dość zwarte i zachowują swoją strukturę. W sklepach szukaj odmian takich jak Denar, Erika, Agata. Świetnie sprawdzą się też młode ziemniaki, które możesz ugotować ze skórką.
- Ser feta. Najpopularniejszy grecki ser produkowany z mleka krowiego i mleka koziego. Wybieraj ten, który ma oznaczenie ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), które gwarantuje, że kupujesz oryginalny produkt.
- Kapary i oliwki. Słone akcenty w sałatce. Dodają soczystości i wyrazistości.
- Koperek i szczypiorek. Ta grecka sałatka ziemniaczana nie byłaby tak dobra, gdyby nie turbo porcja zieleniny. Nie żałujcie jej!
Sprawdź też inne pomysły na pyszne i proste sałatki:
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym
Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem
Grecka sałatka ziemniaczana
Składniki
- 800 g ziemniaków pokrojonych dużą kostkę
- 200 g sera feta
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwek
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 3 łyżki koperku posiekanego
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
Sos winegret
- 5 łyżek oliwy
- 1½ łyżki octu jabłkowego lub soku cytrynowego
- 1½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Ziemniaki ugotuj, odparuj i zostaw do ostygnięcia (uważaj, by się nie rozgotowały!).
- Przełóż je do miski, dodaj pokruszony ser feta, kapary, oliwki, cebulę, koperek i szczypior.
- Dodaj winegret i wymieszaj. Dopraw solą/pieprzem wedle uznania.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!