Te chrupiące placki z cukinii pojawiają się w moim domu bardzo często. Przepis jest prosty i szybki, a same placki są po prostu przepyszne.
Wstyd się przyznać, ale zjadamy je w ilościach hurtowych – są zbyt smaczne, by przestać!
Jak zrobić chrupiące placki z cukinii
Próbowałam wielu sposobów na idealnie placki z cukinii i ten, który znajdziecie poniżej, nie ma sobie równych. Delikatny, dość neutralny smak cukinii uzupełnia ostrzejsza cebula i wyraziste sery – parmezan i feta.
Może zauważyliście, że parmezan dodaję do wielu dań. Nawet nieduża jego ilość fantastycznie podkreśla smak potrawy i wydobywa z niej zupełnie nowy aromat.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Chrupiące placki z cukinii
Kluczowym elementem w przygotowaniu tych placków jest odsączenie wody z cukinii. Bez tego nawet nie warto brać się za przygotowywanie masy i smażenie, bo skończycie z breją na patelni.
Żeby placki z cukinii były chrupiące i pyszne, należy pamiętać o tych 3 krokach:
- Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Przełożyć cukinię na sito, posypać dość obficie solą i wymieszać.
- Po 30-45 minutach bardzo dokładnie wycisnąć wodę z cukinii.
Co dodać do placków z cukinii?
W przepisie używam minimalnej koniecznej ilości jajek. We wcześniejszych podejściach używałam 2, a nawet 3 jajek przy podanej proporcji cukinii, ale placki nie wychodziły tak chrupiące, jak bym chciała. Zredukowałam więc tę liczbę do 1 jajka, które służy jako spoiwo dla całej masy.
Warto też nie przesadzać z ilością mąki – w tych plackach z cukinii to smak samych warzyw jest na pierwszym miejscu, a nie smak mącznego placka.
Zawsze kusi mnie, żeby dosypać jej nieco więcej, bo przecież „na pewno się nie sklei i placki mi się rozpadną”, ale nie ma takiej potrzeby – wystarczy dać masie chwilę na zmaserowanie i konsystencja będzie idealna (chyba, że za słabo wycisnęliście cukinię – to będę podkreślać na każdym kroku!).
Chrupiące placki z cukinii z sosem jogurtowym
Te idealnie chrupiące placki z cukinii świetnie smakują solo, bez żadnych dodatków, ale z tym sosem z pysznego dania przeistaczają się w prawdziwą petardę!
Naprawdę, warto poświęcić te dodatkowe 3 minuty (dosłownie), żeby przygotować ten prosty, ale przepyszny sos jogurtowy z dodatkiem koperku i natki pietruszki.
Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą
Placki z cukinii z sosem jogurtowym
Składniki
Placki
- 3-4 cukinie (łącznie ok. 1 – 1,2 kg)
- 1 duża cebula (lub 2 małe)
- 100 g sera feta
- 50 g parmezanu
- 1 duże jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
Sos jogurtowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- garść pietruszki
- garść koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kroki
Przygotowanie placków
- Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż starte warzywa na sitko, posyp solą, przemieszaj i zostaw na ok. 30-45 minut.
- Po tym czasie odciśnij dokładnie wodę z warzyw na sitku – możesz to zrobić łyżką albo rękami.
- Dodaj do cukinii i cebuli mąkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę fetę i starty parmezan. Dopraw pieprzem i solą (sól możesz w ogóle pominąć, jeśli obficie posoliłeś wcześniej cukinię). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Gdy będzie gorący, zacznij nakładać łyżką masę. Rozpłaszcz placek i smaż do zarumienia z każdej strony.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.
Przygotowanie sosu
- Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj do niego posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wyciśnij łyżkę soku z cytryny, dodaj sól i pieprz i wymieszaj.
Wskazówki
- Im dokładniej uda Ci się wycisnąć wodę z cukinii, tym bardziej chrupiące wyjdą placki i łatwiej będzie Ci je smażyć.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
4 cukinie , ale są różnej wielkości , ile mają ważyć ?
Ok 1,2-1,5 kg.
Najlepsze placki z cukinii jakie kiedykolwiek zrobiłam. Była pokusa, żeby dodać więcej mąki i jajka, ale trzymałam się przepisu i wyszły rewelacyjnie chrupkie.
Super Aniu 🙂
Super smaczne placuszki, polecam, palce lizać !
Właśnie zrobiłam, rewelacja.
Pyszka, ja zrobiłam z żółty serem i szynką.