Wieprzowina w cydrze z jabłkami to fantastyczny pomysł na rozgrzewający obiad. Powoli duszona, a następnie zapiekana łopatka wieprzowa, skąpana w delikatnym cydrze, świeżych ziołach i kwaskowych jabłkach to po prostu niebo w gębie!
Duszona wieprzowina w cydrze z jabłkami. Jesienny comfort food
Ta wieprzowina w cydrze z jabłkami to idealny przykład na jesienny comfort food, czyli jedzenie, które sprawia, że robi się ciepło w brzuchu i na serduchu. Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa i słodkie jabłka w aromatycznym sosie z puree ziemniaczanym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
To danie nie wymaga długiego, skomplikowanego przygotowania ani drogich, trudno dostępnych składników. Łopatkę wieprzową właściwie można kupić w przystępnej cenie, a jabłka to jedne z tańszych owoców, dostępnych przez cały rok. Najdroższy w tym zestawieniu będzie prawdopodobnie cydr, ale nawet butelka tego trunku rzemieślniczej produkcji nie powinna kosztować więcej niż 30 zł.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Duszona łopatka wieprzowa, czyli jak przygotować mięso, by rozpływało się w ustach
Duszenie to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie mięsa. W pierwszym kroku kawałki mięsa smaży się z każdej strony na patelni, do zarumienienia, a następnie gotuje pod przykryciem w dowolnym sosie na bazie bulionu, wina, cydru czy innego alkoholu.
Ta metoda sprawia, że tkanka mięśniowa i kolagen powoli się rozpadają. Dzięki temu ta wieprzowina w cydrze z jabłkami jest niezwykle delikatna, super soczysta i pełna aromatu.
Wieprzowina w cydrze z jabłkami – z czym podawać?
Ta duszona wieprzowina w cydrze z jabłkami idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym. Bardzo dobrze pasują też do niej gruboziarniste kasze, jak np. pęczak czy kasza gryczana.
Z dodatków warzywnych idealna jest modro kapusta lub prosta sałata z młodych liści z winegretem z octem balsamicznym.
Sprawdź też inne pomysły na obiad dla całej rodziny:
Pieczone polędwiczki wieprzowe – prosty przepis
Soczysty pieczony kurczak w maślance
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Szarpana wieprzowina – pulled pork
Wieprzowina w cydrze z jabłkami
Składniki
- 1½ kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule pokrojone w grube plastry
- 3 duże jabłka pokrojone w ósemki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 500 ml cydru
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 gałązek świeżego rozmarynu
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Łopatkę wieprzową oczyść i przekrój na 4 równe części. Podsmaż mięso z każdej strony do zrumienienia i przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż 1 cebulę, aż zmięknie. Dodaj czosnek i posyp wszystko mąką, wymieszaj.
- Wlej cydr i bulion i dokładnie wymieszaj, zbierając wszystko, co przywarło do spodu patelni.
- Dodaj musztardę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przełóż na patelnię mięso i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
- Dodaj do mięsa pokrojone jabłka i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz pod przykryciem przez 60 minut.
- Podawaj z puree ziemniaczanym, modro kapustą czy pieczonymi marchewkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Wychodzi bardzo fajne, mięciutkie mięso w sosie o kwasowo-przyprawowej nucie. Aromatyczne i ciekawe, takie w staropolskim stylu. Ja dałam jeszcze do sosu rozmaryn i majeranek. Dwie uwagi: 1. Nie dałam od razu mąki, aby podczas duszenia mięso się nie przyklejało do garnka czy patelni i nie przypalało. 2. – po dwugodzinnym duszeniu nie ma sensu piec w piekarniku aż przez godzinę. Wystarczy pół. Albo po dodaniu jabłek poddusić jeszcze max pół godziny. Jabłka pozostaną lekko chrupiące i się nie rozpadną.
Naprawdę przepyszne danie, nic dodać, nic ująć !