Tofu w sosie słodko-kwaśnym to pyszny pomysł na orientalny obiad bez mięsa. Znajdziecie tu chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku tofu. Towarzyszy mu krucha papryka i soczysty ananas.
Całość natomiast skąpana jest w niezwykle aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie z orientalną nutą imbiru i sosu sojowego.
Chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym i ryżem jaśminowym
W wiadomościach piszecie: “co zrobić z tofu?”, “poratuj przepisem, z czym zrobić tofu na obiad!”. Spieszę więc z kolejną pyszną propozycją na obiad bez mięsa czy pożywną kolację z tofu w roli głównej.
To chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym to kolejny przepis, który udowadnia, że odpowiednio przygotowane tofu może być naprawdę przepyszne!
Wiem, że wiele osób nie może się przekonać do tego składnika, ale uwierzcie mi – w towarzystwie aromatycznych przypraw i dodatków, tofu jest po prostu bezbłędne. Potwierdzą to nawet sceptyczni mięsożercy, gwarantuję 🙂
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić tofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką?
To chrupiące tofu z ananasem i papryką to super pomysł na szybki obiad.
Podstawą sukcesu tego dania jest odpowiednio przygotowane tofu i przepyszny sos słodko-kwaśny.
Do przygotowania tego sosu będą Wam potrzebne następujące składniki:
- sok z ananasa – daje pyszny posmak i odpowiada za mniej więcej połowę docukrzenia sosu
- czosnek – świeży lub granulowany
- imbir – również może być świeży (zdecydowanie polecam) lub mielony
- sos sojowy – jasny albo ciemny
- ocet ryżowy
- brązowy cukier – może być też ewentualnie biały, ale brązowy ma więcej smaku
- ketchup
- papryczka chilli lub płatki chilli, bo przyda się tu nieco pikanterii.
Tofu natomiast zyskuje swoją chrupkość dzięki porządnemu odciśnięciu go z płynu, obtoczeniu w mące ziemniaczanej i upieczeniu.
Tofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką – z czym podawać?
To chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym wyśmienicie smakuje z tajskim ryżem jaśminowym albo z brązowym ryżem. Świetnie też będzie pasować do makaronu ryżowego, zwłaszcza nieco grubszego (jak do pad thai).
Sprawdź też inne przepisy na obiad bez mięsa:
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą
Chrupiące fofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką
Składniki
Sos słodko-kwaśny
- 300 ml soku z ananasa z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek świeżego imbiru lub 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2½ łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki ketchupu
- 1 papryczka chilli drobno pokrojona
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki wody
Pozostałe
- 400 g tofu
- 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżki oleju
- 1½ papryki czerwonej
- 1 cebula
- 150 g ananasa z puszki
- kolendra do podania
Kroki
- Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz każdy kawałek. Następnie dodaj olej i wymieszaj jeszcze raz.
- Przełóż tofu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 30 minut, przewracając w połowie pieczenia.
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce lub w dużym kubku.
- Paprykę, cebulę i ananasa pokrój w dużą kostkę.
- Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj paprykę. Smaż przez 3-4 minuty.
- Dodaj ananasa i wlej sos.
- Dodaj upieczone tofu, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
- Podawaj z ryżem jaśminowy, świeżo posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Bardzo fajny przepis. Super sprawa z możliwością zwiększania porcji j automatycznym przeliczaniem składników.