Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem to idealna przekąska na imprezę, na grilla, spotkanie ze znajomymi czy piknik. Nie sposób się od niego oderwać!
Puszyste warstwy chlebka, pachnącego rozmarynem i czosnkiem są przekładane niesamowicie aromatycznym masłem ziołowym, przygotowanym z dodatkiem natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku.
Odrywany chlebek czosnkowy – świetna przekąska na imprezę
Puszysty, mięciutki, długo utrzymuje świeżość, obłędnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Dokładnie taki jest ten odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem i masłem ziołowym.
Taki chlebek często jest kupowany jako gotowiec w różnego rodzaju marketach, ale przygotowany samodzielnie w domu, ze znanych nam składników, nie ma sobie równych! Jest niesamowicie aromatyczny, efektowny, ale też prosty do zrobienia. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy dodatek do grilla. Można go jeść samego albo w zestawieniu z mięsem, rybami czy ulubionym smarowidłem.
Jeśli choć raz przygotujecie taki odrywany chlebek czosnkowy samodzielnie, jestem przekonana, że już nie wrócicie do sklepowej wersji.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem?
Odrywany chlebek czosnkowy z masłem ziołowym to drożdżowy wypiek, więc trzeba pamiętać o wszystkich zasadach obowiązujących przy pracy z drożdżami.
Dokładny poradnik znajdziecie tutaj >> JAK UPIEC IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE<< , natomiast poniżej podrzucam Wam tylko absolutnie najważniejsze punkty:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Podstawa zasada przy wypiekach bazujących na drożdżach – one lubią ciepełko. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki (zwłaszcza jajka) na minimum 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Cierpliwie zagniataj. Żeby odrywany chlebek miał idealną konsystencję po upieczeniu, musimy dobrze zagnieść ciasto. Jak sprawdzić, czy tak jest? Jeśli naciśniesz masę palcami, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, to gotowe. Jeśli nie, to jeszcze potrzebuje trochę wyrabiania. Zazwyczaj wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera planetarnego przez 7-10 minut.
Spokojne wyrastanie. Zagniecione ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i ustaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Niech wyrasta, do podwojenia objętości. Jeśli w przepisie jest podana przykładowo 1 godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej objętości, zostaw je jeszcze na dodatkowe 15-20 minut. Taka sytuacja może się zdarzyć zwłaszcza przy użyciu suchych drożdży instant, które zawsze potrzebują nieco więcej czasu, by wykonać swoją pracę.
Z czym podać chlebek czosnkowy?
Tak jak wspominałam, ten odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem to idealny dodatek do grilla. Będzie świetnie pasował do mięs czy ryb z rusztu. Możecie go też podawać do sałatek, zup, czy do smarowideł typu hummus.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne wytrawne wypieki:
Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Pizza BBQ z kurczakiem i wędzoną goudą
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem i masłem ziołowym
Sprzęt
- 1 Keksówka o wymiarach 30x12cm
Składniki
- 420 g mąki pszennej typ 500
- 8 g drożdży instant
- 1 czubata łyżka cukru
- 220 ml mleka
- 70 g masła miękkiego
- 1 jajko
- 1½ łyżeczki soli
- 2 łyżki rozmarynu świeżo siekanego
Masło ziołowe
- 80 g masła miękkiego
- 3 ząbki czosnku
- 1½ łyżki natki pietruszki świeżo siekanej
- 1 łyżka rozmarynu świeżo siekanego
- kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 50 g parmezanu startego
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 jajko rozmieszane z mlekiem do posmarowania ciasta
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką, elastyczną masę. * Włóż do miski, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1½ h (do podwojenia objętości).
- W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, miękkie masło i szczyptę soli umieść w misce i wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
- Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, by je odgazować i przełóż na posypaną mąką stolnicę. Wyrób je przez chwilę, a następnie podziel na 12 równych części, które uformuj w kulki.
- Każdą kulkę rozpłaszcz na placek szerokości dłoni i wysmaruj masłem ziołowym. Następnie złóż na pół (masło powinno być w środku) i ułóż je zgięciem do dołu w wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce.
- Powtórz te czynności z pozostałymi fragmentami ciasta, a następnie przykryj chlebek lnianą ściereczką i odstaw chlebek do wyrośnięcia na 30 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!