Puszyste placki z ricottą to rewelacyjny pomysł na śniadanie na słodko czy przekąskę na podwieczorek dla dzieci.
Te pancakes z ricottą są delikatne, lekkie i mają delikatnie cytrynowy aromat. Idealnie smakują jeszcze ciepłe, podane z ulubionymi owocami, dżemem lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Śniadaniowe placki z ricottą
Czy może być coś lepszego na leniwe śniadanie niż puszyste placuszki? Tak, placki z ricottą!
Ten lekko słodki, kremowy, włoski ser idealnie pasuje do placuszków. Jego dodatek sprawia, że pancakes z tego przepisu smakiem przypominają delikatny, puszysty serniczek z orzeźwiającą nutą cytryny.
Fani bardziej treściwych placków, niech biegną sprawdzić przepis na małdrzyki, czyli krakowskie placki z twarogiem, bo tu mamy raczej serowe obłoczki, które wręcz rozpływają się w ustach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Puszyste placuszki z serem ricotta – wskazówki
Żeby te placki z ricottą wyszły idealnie smaczne i puszyste, warto pamiętać o poniższych wskazówkach:
- Ricottę, jajka i mleko wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed przygotowaniem placków. Składniki, które są w tej samej lub zbliżonej temperaturze (w tym przypadku mówimy o temperaturze pokojowej), lepiej się ze sobą łączą i pozwalają osiągnąć jednolite ciasto.
- Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej i dopiero połącz. To kolejny krok, który przybliży Cię do gładkiego ciasta i idealnie puszystych placków.
- Nie mieszaj zbyt długo, by nie napowietrzyć zbędnie masy.
- Jeśli nie masz sera ricotta, możesz spróbować go zastąpić 3-krotnie mielonym twarogiem.
Z czym podawać puszyste placki z ricottą?
Te delikatne pancakes z ricottą najlepiej smakują z:
- dodatkiem ulubionych świeżych owoców (u mnie zazwyczaj borówki, maliny, pomarańcze, banany),
- dżemem lub konfiturą,
- sosem owocowym,
- miodem,
- cukrem pudrem,
- syropem klonowym.
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie na słodko i nie tylko:
Nocna owsianka czekoladowa z bananem
Koktajl truskawkowo-borówkowy z kefirem
Wytrawne gofry z wędzonym łososiem
Puszyste placki z ricottą
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 1 cytryna
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
Kroki
- W jednej misce wymieszaj dokładnie mąkę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj trzepaczką ricottę, jajka, mleko i sok z 1/2 cytryny.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką, tylko do połączenia składników.
- Smaż placki na maśle klarowanym lub na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj jeszcze ciepłe ze świeżymi owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Pyszne! Robiłam je już wiele razy, mój ulubiony przepis na placki z ricotta. Mój mały niejadek też jej chętnie je. Są lekkie i puszyste. Zawsze wychodzą. Polecam wszystkim ☺️