Klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny.
Delikatne, chude mięso mielone z indyka w towarzystwie aksamitnego sosu i słodkiej papryki to fantastyczne połączenie!
Prosty pomysł na obiad
Klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką to jeden z tych obiadów, który smakuje każdemu. Delikatne mięso z indyka jest świetnym pomysłem dla wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo.
Założenie tego przepisu jest takie, że to obiad, który można przygotować w ciągu tygodnia, nawet po męczącym dniu w pracy. Dlatego wszystkie niezbędne składniki są powszechnie dostępne i możecie je kupić w przydomowym sklepie spożywczym, w drodze do domu.
Obiad z tego przepisu jest prosty w przygotowaniu, ale przepyszny – klopsiki są soczyste, a sos super kremowy z dodatkowym aromatem papryki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Soczyste klopsiki z indyka
Klopsiki zachowują wyjątkową soczystość dzięki sprytnemu trikowi, który może znacie już z przepisu Nigelli Lawson na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym.
Mam na myśli dodanie do mięsa aromatycznego puree ze zblendowanej cebuli i selera naciowego. Ta warzywna masa dodaje masie wilgoci i wyjątkowego aromatu.
Z czym podawać klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką?
Klopsiki możecie podawać z makaronem – świetnie sprawdzi się penne, farfalle czy udające ryż orzo. Możecie je też serwować z dodatkiem ryżu, kaszy (polecam zwłaszcza orkiszową lub bulgur) lub z ziemniakami.
Sprawdź też inne pomysły na obiad:
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Klopsiki z indyka w kremowym sosie z papryką
Składniki
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Sos
- 400 g krojonych pomidorów
- 100 g śmietany 18%
- 2 papryki czerwone
- posiekana natka pietruszki i świeże oregano do podania
Kroki
- Cebulę i selera zmiksuj w blenderze.
- 2/3 masy cebulowo-selerowej zmiksuj z mięsem, sosem Worcestershire, oregano, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim klopsiki. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty, do zrumienienia.
- Przełóż klopsiki na talerz, a na patelnię przełóż pozostałą część masy cebulowo-selerowej. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj krojone pomidory, śmietanę i pokrojoną w cienkie paski paprykę.
- Przełóż na patelnię klopsiki i wymieszaj wszystko. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Podawaj z posiekaną, świeżą natką pietruszki i świeżym oregano z dodatkiem kaszy, ryżu lub makaronu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!